Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Γεωργακοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα, στο χωριό Ράφτη Ηραίας Αρκαδίας


  (Εκδήλωση «Κοπής Αγιοβασιλόπιτας» και βραβεύσεις Γορτυνίων εκδοτών για την πνευματική προσφορά τους στον τόπο μας) 


 
Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας
Στο χωριό Ράφτη στη Γορτυνία Αρκαδίας εδρεύει το «Γεωργακοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα», το οποίο ίδρυσε   ο Δημήτριος  Γεωργακόπουλος   το 2004.
 
Σκοπός του ιδρύματος  είναι  η, επί μηνιαίας βάσης, ανθρωπιστική βοήθεια  σε πλημμυροπαθείς,  πυροπαθείς, σε θύματα εγκληματικών  ενεργειών  κ.λπ.


Το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιανουαρίου ε. έ. πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος λαμπρή εκδήλωση κατά την οποία έγινε η «Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας 2016», αφού προηγουμένως έτυχε της ευλογίας  του Πρωτοπρεσβυτέρου πατρός Γεωργίου Τσίτουρα  εφημερίου  του χωριού Ράφτη, συνεπικουρούμενου και από άλλους τρείς ιερείς  εφημερίους  γειτονικών  χωριών. Ειρήσθω εν παρόδω στα  φτωχά και αποδυναμωμένα πληθυσμιακά  χωριά της Ηραίας, σχεδόν ερημωμένα  από την εσωτερική μετανάστευση, καλύπτουν τις θρησκευτικές ανάγκες των ελάχιστων κατοίκων τους, ιερείς οι οποίοι  υπηρετούν το λειτούργημά τους  σε πεντέξι ενορίες ο καθένας!  
Το «Γεωργακοπούλειο Ίδρυμα», εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, προσφέρει οικονομική βοήθεια σε φοιτητές, σε κορίτσια  που προβαίνουν σε γάμους ή σε γεννήσεις, σε ασθενείς, αλλά  και κάθε άλλη οικονομική ενίσχυση  όπως  σε οικοδομήσεις  ή αποπερατώσεις Ι. Ναών, ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων κ. ά.
Διοικείται από πενταμελή Επιτροπή με Πρόεδρο τον ιδρυτή Δημήτρη Γεωργακόπουλο και Αντιπρόεδρο τον  μόνιμο  κάτοικο  Ηραίας (Ράφτη)  Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Τσίτουρα, ο οποίος, παράλληλα με τα  εκκλησιαστικά του καθήκοντα, έχει αφοσιωθεί  υπεύθυνα και ολοκληρωτικά  σε έργα ευποίας, όχι μόνο στα έξι γειτονικά χωριά που κυρίως καλύπτει το Ίδρυμα, αλλά και  σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες!  Είναι ο Παπα- Γιώργης  εκ των πραγμάτων  ο «κατ’ εξοχήν Πρόεδρος του Ιδρύματος»! 
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος  Δημήτρης Γεωργακόπουλος κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε  στους  λόγους δημιουργίας  του Ιδρύματος, στους σκοπούς  του που ήταν όνειρο προσφοράς των αδελφών Γεωργακόπουλων και  στις ανθρωπιστικές δράσεις    προσφοράς προς την κοινωνία,  κυρίως των χωριών της Ηραίας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγιναν και οι βραβεύσεις  Γορτυνίων ανθρώπων του πνεύματος οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην έκδοση εφημερίδων και μέσω αυτών προβάλλεται ο τόπος μας. Τιμήθηκαν  με απονομή πλακέτας  μετά διπλώματος, ο Κώστας Καλύβας (φωτο)   εκδότης της ιστορικής για την περιοχή εφημερίδας «ΓΟΡΤΥΝΙΑ», ο οποίος δεν παρέστη  στην εκδήλωση λόγω ανυπέρβλητων υποχρεώσεων, αλλά απέστειλε ευχαριστήριο επιστολή.  Ανέφερε στην επιστολή του ο Κώστας Καλύβας:
 «Εκλαμπρότατε  και Ευπατρίδη, Φίλτατέ μου Πρόεδρε του «ΓΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΡΑΦΤΗ».
Η απόφαση του Δ/Σ του Ιδρύματός σας να με τιμήσει για την προσφορά μου στη Γορτυνία, ειλικρινά με κατασυγκίνησε. Όμως λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς μου δεν μου επιτρέπουν σήμερα να βρίσκομαι στο όμορφο Ράφτη, με το οποίο διατηρώ ιδιαίτερους δεσμούς από χρόνια.
Νοερά θα είμαι εκεί στην ωραία αυτή εκδήλωσή σας. Κύριε Πρόεδρε, παρακολουθώ το μεγάλο και ανιδιοτελές έργο σας, που αποσκοπεί στην πρόοδο του Ράφτη και οφείλω να σας συγχαρώ εγκαρδίως.
Είχα την τύχη να συνεργαστούμε μαζί από το 1974 στην ίδρυση της Παγγορτυνιακής Ένωσης και διαπίστωσα από τότε την φλόγα να καίει μέσα σας, προκειμένου να προσφέρετε και να βοηθήσετε τον τόπο.
Αργότερα ως Πρόεδρος της Αδελφότητος Ραφταίων δώσατε αδρά δείγματα της αγάπης σας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη της επιτυχημένης πορείας της.
Όμως λίγα χρόνια μετά καταπλήξατε τους πάντες με την ίδρυση του Γεωργακοπούλειου Ιδρύματος, που σκοπός του είναι η πρόοδος της γενέτειράς σας και των κατοίκων της. Δικαιολογημένα όλοι μιλούν για ένα θαύμα στο Ράφτη, που σε κανένα άλλο χωριό δεν παρατηρείται. Προσωπικά εκφράζω τον θαυμασμό μου και την απεριόριστη αγάπη και εκτίμησή μου.
Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός με τις ευλογίες της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής  Ελπίδος, Πίστεως και Αγάπης, των οποίων περικαλλή ναό ανεγείρατε στο χωριό, να σας προστατεύει, χαρίζοντας υγεία και μακροημέρευση και με την ερίτιμον σύζυγό σας Αντωνία και  τα παιδιά σας.
Για την προσγενομένη   υψίστη τιμή σας απευθύνω μύριες ευχαριστίες.
Τέλος εύχομαι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους τους εκλεκτούς συνδαιτυμόνες της εκδήλωσης.
Με γορτυνιακή αγάπη, Κων/νος Π. Καλύβας.

Επίσης τιμήθηκαν ο  υπογράφων  Βασίλειος Σχίζας  εκδότης της εφημερίδας  «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
που αν και  ο τίτλος της εφημερίδας  παραπέμπει  στην Κρήτη, σαν να είναι μόνο Κρητικού ενδιαφέροντος, πολλές φορές προβάλλει τη Γορτυνία και την Αρκαδία αφού ο εκδότης  είναι  Γορτύνιος – Ηραιάτης από το χωριό Σέρβου.
Ο Βασίλειος  Σχίζας κατά την προσλαλιά του μίλησε για τους πανάρχαιους  ιστορικούς δεσμούς αίματος που συνδέουν τους Αρκάδες με τους Κρήτες, αλλά και τους πολιτιστικούς δεσμούς που αναπτύσσονται σήμερα (αδελφοποιήσεις Δήμων, αλληλεγγύη, ανθρωπιστική βοήθεια, κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λπ.).
(φωτο: Ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος π. Γεώργιος Τσίτουρας απένειμε στον Βασίλειο Σχίζα την τιμητική πλακέτα).

Μεταφέρομε   στοιχεία από την προσλαλιά το Βασιλείου Σχίζα:
«Στην εφημερίδα «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» (φ. 264), ο Κώστας Καλύβας καταχώρησε και τα εξής μεταξύ άλλων: «Οι πλήρως τεκμηριωμένες ολοσέλιδες συνεργασίες της εφημερίδας «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» του εκδότη Βασίλη Σχίζα (γαμπρού της Κρήτης), συγκεκριμένα  του Σερβαίου ιστοριοδίφη Νίκου Παπαγεωργίου, του αρθρογράφου «ορεσίβιου θαλασσόλυκου»  καπετάν Νικόλα Κωστάρα (μακαριστού σήμερα) και η συνέντευξη του πατέρα Γεωργίου Τσίτουρα, (όπου κατεγράφη η ανθρωπιστική προσφορά του), έτυχαν λίαν ευμενών σχολίων από τους χιλιάδες κρητικούς αναγνώστες της εφημερίδας.
Η Επαρχία Γορτυνία λοιπόν και επί των ημερών μας με τα άξια τέκνα της…  κατακτά την Κρήτη!».
Γιατί έγραψε ο Κώστας Καλύβας για «κατάκτηση της Κρήτης και επί των ημερών μας»;
Στην αρχαιότητα Αρκάδες μετοίκησαν  στην Κρήτη και ίδρυσαν τη πρωτεύουσά της την Γόρτυνα στο Νομό Ηρακλείου. Η Γόρτυς είναι  στην Αρκαδία και στην Κρήτη η Γόρτυνα. 
Υπάρχουν λοιπόν δεσμοί αίματος των Αρκάδων με τους Κρήτες, και με βάσει αυτούς τους δεσμούς  σφυρηλατούνται και σήμερα οι πολιτιστικοί δεσμοί τους.
Έτσι έχουν αδελφοποιηθεί οι Καποδιστριακοί  Δήμοι, Γορτυνίας Κρήτης με  το Δήμο  της Γόρτυνος (Καρύταινας) στον οποίο όπως ξέρετε είναι η αρχαία Γόρτυς δεξιά του Λούσιου ποταμού πιο κάτω από την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου.
Μετά  λοιπόν τις πυρκαγιές του 2007 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματίων προσκόμισε στο Κοτύλιο (Δραγουμάνου) της Καρύταινας, 5 τόνους λάδι, 25 τόνους ζωοτροφές και διαχειρίστηκε την παράδοση ενός πυροσβεστικού οχήματος δωρεά των Κρητικών της Αμερικής.
Έχουν επίσης αδελφοποιηθεί ο Δήμος Αρκαδίου του Νομού Ρεθύμνης Κρήτης με το Δήμο Βυτίνας. Πραγματοποιήθηκαν  μάλιστα λαμπρές εκδηλώσεις στη Βυτίνα προς τιμή του εθελοντή ανθυπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Ιωάννη Δημακόπουλου ο οποίος μετέβη στην Ι. Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο κατά την Κρητική επανάσταση του 1866 .
 Ο ήρωας Δημακόπουλος ήταν ο φρούραρχος κατά  το ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής.
 Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν δια λογχισμού. Καταγόταν από τη Βυτίνα.
Η προτομή του είναι πίσω από το ιερό του Αγίου Τρύφωνα και τα άρματά του τα ‘χουν κρεμάσει ψηλά και τα τιμούν  οι καλόγριες  της ιστορικής  Μονής Καλτεζών έξω από την Τρίπολη.
Οι Κρήτες επίσης  τον τιμούν συνεχώς.  Η εφημερίδα, η  «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ήταν  χορηγός επικοινωνίας πανελλαδικής ενημέρωσης».

Τιμήθηκε επίσης  ο εκδότης της εφημερίδας «ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ» και συγγραφέας Βασίλειος Σκολαρίκος,  με καταγωγή από την Δημητσάνα.   O Βασίλης Σκολαρίκος   ετοιμάζει το νέο του βιβλίο το οποίο θα αναφέρεται στην πολυετή έρευνά του   για τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου στη Γορτυνία αλλά και με πολλά στοιχεία από την ευρύτερη περιοχή.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της δημοσίευσης εκατοντάδων  επικήδειων άρθρων του για τεθνεώτες   Γορτύνιους και όχι μόνο. 
(φωτο: Ο π. Γεώργιος Τσίτουρας απένειμε στον Βασίλειο Σκολαρίκο την τιμητική πλακέτα.)




Τέλος  τιμήθηκε και ο εκδότης της εφημερίδας «ΖΑΤΟΥΝΑ»,  Νικολής Φίλης   από τη Ζάτουνα,  για την πολυετή πνευματική προσφορά του  στην Επαρχία Γορτυνίας.
 
Ο Νικόλης Φίλης εντυπωσίασε λέγοντας πως παρά τα προβλήματα που ανέκυπταν κατά περιόδους  εξακολουθεί την έκδοση της εφημερίδας η οποία τώρα είναι στο 29ο έτος.
 (φωτο: Ο π. Γεώργιος Τσίτουρας απένειμε την τιμητική πλακέτα στο Νικολή Φίλη.)










Στη συνέχεια ανήλθε στο βήμα ο καταγόμενος από το χωριό Ράφτη, κάτοχος πληθώρας μεταλλίων διεθνών αγώνων, παγκόσμιος πρωταθλητής  πάλης Δημήτρης Κολιτσόπουλος ο οποίος προσέφερε στο Ίδρυμα κάποια από τα μετάλλιά του.

 Ήταν πράξη που ενέχει σημαντικά  μηνύματα  προς τους νέους, για το «ευ αγωνίζεσθε» στη ζωή, όπως και οι  βραβεύσεις των εκδοτών  είχαν  σκοπό  να κεντρίσουν το ενδιαφέρον  κυρίως των νέων  ανθρώπων  για συνεχή  προσπάθεια   πνευματικής  καλλιέργειας.

(Φωτο: Στο βήμα ο Πρόεδρος Δημήτρης Γεωργακόπουλος, στο μέσον ο Γεν. Γραμματέας Παναγιώτης Κολλάρος και δεξιά ο παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης Δημήτρης Κολιτσόπουλος.)

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  αντιπροσωπίες από αυτοδιοικητικούς  και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής, από  τη Δημόσια Διοίκηση, από το Σύνδεσμο Γορτυνίων  «ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο Ε΄» του Νομού Ηλείας  με τον Πρόεδρο Γεώργιο Μπράμο, από το Σύλλογο Πελοποννησίων  Λαυρίου Αττικής με τον  Γορτύνιο Πρόεδρο Δημήτρη Τσίτουρα,  από το Σύλλογο Κρητών Λαυρίου «Η ΜΕΓΑΛΟΝΝΗΣΟΣ» με τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Ζωπιάκη κ.ά.


(φωτο: Αριστερά ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Πελοποννησίων Λαυρίου» Δημήτρης Τσίτουρας και  δίπλα του Κρήτες στην Αρκαδία, ο Γιάννης Σταυγιαννουδάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου  Κρητών Λαυρίου Αττικής «Η Μεγαλόννησος» Γιώργος Ζωπιάκης και ο (Αρκάς- Κρητικόφιλος)  Βασίλειος Σχίζας. )







Η εκδήλωση έκλεισε με παροχή πλούσιου γεύματος  σε όλους, το οποίο αποτελείτο από παραδοσιακά εδέσματα και  ευφράνθηκαν  το καλό κρασί της περιοχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου