Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Δήμος Γορτυνίας και Δήμος Γόρτυνας

Η ιδέα γι' αυτό το άρθρο γεννήθηκε, ύστερα από τα πολλά περιστατικά που έπεσαν στην αντίληψη μου, όπου γίνεται σύγχυση ανάμεσα στους δύο δήμους λόγω της κοινής ρίζας του ονόματος τους. Ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης στην επικοινωνία τους για διάφορα θέματα, απευθύνονται λανθασμένα στον Δήμο Γορτυνίας για θέματα που αφορούν τον Δήμο Γόρτυνας, φαντάζομαι δε, το ίδιο θα συμβαίνει και στον Δήμο Γόρτυνας.


ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Ο Δήμος Γορτυνίας είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας και συστάθηκε το 2010 με το Πρόγραμμα "Καλλικράτης", από την συνένωση των καποδιστριακών δήμων Δημητσάνας, Τρικολώνων, Ηραίας, Λαγκαδίων, Βυτίνας, Κλείτορος, Κοντοβάζαινας και Τροπαίων. Αντιστοιχεί στην επαρχία Γορτυνίας, όπως την ξέραμε από παλιά, λείπει μόνο ο καποδιστριακός Δήμος Γόρτυνος με έδρα την Καρύταινα, που ενώθηκε με τον Δήμο Μεγαλόπολης ύστερα από την εφαρμογή του Καλλικράτη και στα όρια του οποίου βρίσκεται η αρχαία πόλη Γόρτυς από την οποία πήρε το όνομα του ο Δήμος Γορτυνίας.
Έδρα του Δήμου Γορτυνίας είναι η Δημητσάνα.
Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Γορτυνίας, σύμφωνα με την απογραφή 2011, ανέρχεται στους 10.109 κατοίκους.
Δήμαρχος: Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος








Επικοινωνία και πληροφοριακά στοιχεία :

ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ, Τ.Κ. 22007
ΤΗΛ. 2795360330, FAX.2795031855
Email: info@gortynia.gov.gr
www.gortynia.gov.gr
www.discovergortynia.gr
www.facebook.com/DiscoverGortynia
www.facebook.com/DimosGortynias
opendatagortynia.gr
 











ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ


 
Ο Δήμος Γόρτυνας είναι στην Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και συστάθηκε το 2010 με το Πρόγραμμα "Καλλικράτης" από την συνένωση των καποδιστριακών δήμων Γόρτυνας, Αγίας Βαρβάρας. Κόφινα, και Ρούβα.
Έδρα του  Δήμου Γόρτυνας είναι οι Άγιοι Δέκα.
Ο μόνιμος πληθυσμός, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται στους 15.632 κατοίκους 
Δήμαρχος:  Νικόλαος Σχοιναράκης
Επικοινωνία και πληροφοριακά στοιχεία:
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
Αντονίνου Ντι Βίτα 1, AΓΙΟΙ  ΔΕΚΑ, Τ.Κ. 70012
Τηλ.: 2892340300, Fax: 2892031802
email: gortyna@in.gr
www.gortyna.gov.gr




   
Η κοινή ρίζα των δύο δήμων-σύντομη περιγραφή                      

Ο Δήμος Γορτυνίας, όπως και η επαρχία Γορτυνίας παλαιότερα, οφείλουν το όνομα τους στην πόλη  Γόρτυνα ή Γόρτυς, αρχαία πόλη των Αρκάδων κτισμένη δίπλα στον ποταμό Λούσιο, όπου σώζονται μέχρι σήμερα ερείπια, κοντά στο χωριό Ατσίχολο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η πόλη κτίστηκε και πήρε το όνομα της από τον Γόρτυνο, γιο του Στύμφηλου. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Γόρτυνα της Αρκαδίας ίδρυσε και εποίκησε την Γόρτυνα στην Κρήτη.
Η αρχαία Γόρτυνα στην Κρήτη, αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Κρήτης και της Κυρηναϊκής κατά την Ρωμαϊκή εποχή, κατοικήθηκε το 3000 π.Χ. περίπου και γνώρισε άνθηση κατά τη Μινωική περίοδο, μεταξύ του 1600 – 1100 π.Χ.

Πηγή: http://el.wikipedia.org

1 σχόλιο: