Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Πολιτιστική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων

-Βραβεία: α) 5ου Παγκόσμιου Λογοτεχνικού  Διαγωνισμού και β) Gabby Awards 
- Μεγάλη ήταν η παρουσία Κρητών και Αρκάδων. 
-Τιμήθηκαν προσωπικότητες της Κρήτης, της Αρκαδίας και της Κύπρου.

(ΑΡΚΑΔΕΣ ΕΣΜΕΝ: Προαιώνιοι δεσμοί αίματος ενώνουν τους Αρκάδες, με τους Κρήτες  και με τους Κυπρίους. α) Ο Παυσανίας (Αρκαδικά VIII,53,4-6), ο Πλάτων (Νόμοι δ,708) κ.ά. έγραψαν ότι Αρκάδες μετοίκησαν στην Κρήτη και ίδρυσαν τις πόλεις Κυδωνία, Γόρτυνα, Κατρέα  κ.ά. Τα ονόματα αυτών των πόλεων έχουν τα ονόματα των Αρκάδων πριγκίπων ιδρυτών τους, Κύδωνα, Γόρτυ και Αρχήδιου!  
β)  Για την Κύπρο λέει ο Όμηρος και ο Παυσανίας: Όταν οι βαλανοφάγοι, Αρκάδες με αρχηγό τους τον  Αγαπήνορα, μετά τον εμφύλιο Τρωικό Πόλεμο, επέστρεφαν στην Αρκαδία, έπεσαν σε μεγάλη θαλασσοταραχή που τους «έβγαλε» στην Κύπρο, από την οποία δεν έφυγαν ποτέ ούτε αυτοί οι κονταρομάχοι πολεμιστές, ούτε οι απόγονοί τους!).                                     












Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας                          

 
Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η προσέλευση Ελλήνων Κυπρίων και Ελλαδιτών στην εκδήλωση την οποία οργάνωσε και πραγματοποίησε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ.), Ελλάδος στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το απόγευμα του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου 2014.
Η εκδήλωση είχε πρωτίστως πολιτιστικό χαρακτήρα  αλλά  ενείχε και συναισθηματισμό στην εξέλιξή της, αφού  κατατέθηκαν έντονα εθνικοπατριωτικά στοιχεία  με τα οποία ανεδείχθη  από τους εξαίρετους ομιλητές  το «Εθνικό μας Πρόβλημα», της διχοτομήσεως  και κατάληψης του Νησιού από τους άξεστους ταραξίες της Ανατολής, τους εκείθεν του Αιγαίου. 

Τους προσελθόντες υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ.,  Ηρακλής Ζαχαριάδης (φωτο), και αμέσως η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία του ποιήματος  της κας Ρούλας Ιωαννίδου – Σταύρου, με τίτλο «Το Καράβι της Κερύνειας». Απήγγειλε  ο  καλλιτέχνης  ηθοποιός  Χρήστος Τσούκας  ο οποίος ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης.
Ακολούθως ο Ιωάννης Γιάγκος διάβασε σύντομο χαιρετιστήριο λόγο, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου  κ. Χρυσοστόμου Β΄ .
Ο πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης έκανε στη συνέχεια εισαγωγική ομιλία, αναφερόμενος και στις δραστηριότητες  του Ομίλου

Κύριος ομιλητής ήταν ο  Επίτροπος Προεδρίας σε Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου. Αντικείμενο της ομιλίας του ήταν: «Γεωστρατηγική και Ενέργειες (ΑΟΖ) – Νέοι ρόλοι για τον Ελληνισμό (Ελλάδος και Κύπρου)». 
Ανέλυσε εκτενώς τη διαμορφούμενη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής, τις συμμαχίες  των κρατών τα οποία ενεργούν πάντα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, στο μονίμως άτακτο νέο σουλτανάτο, το  βορείως της Κύπρου και στην σπουδαιότητα  για εμάς της διελεύσεως του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την  Ελλάδα, ώστε να εφοδιάζεται με ενέργεια η Ευρώπη.

Ο λόγος δόθηκε στην αγωνίστρια τέως Ευρωβουλευτή κα Αντιγόνη Περικλέους – Παπαδοπούλου η οποία, με μαεστρία και με πατριωτικά μηνύματα στόχευσε στην εγρήγορση  της συνείδησης των Πανελλήνων και στη σφυρηλάτηση  της  βαθειάς πίστης τους, πως ο Ελληνισμός  από αρχαιοτάτων  χρόνων είναι ενιαίος και με άρρηκτους δεσμούς σήμερα στις  δύο  κρατικές  οντότητες, που είναι η Μητέρα Ελλάδα και η Θυγατέρα  Κύπρος. 
(φωτο: Από την αίθουσα του Πολ. Μουσείου. Σε πρώτο πλάνο δεξιά η τ. Ευρωβουλευτής κα Αντιγόνη Παπαδοπούλου με τον σύζυγό της).


Πολλοί ήσαν οι ομιλητές με διαφορετικές τοποθετήσεις και με σύγκλιση όλων στη σύσφιξη των πατριωτικών δεσμών μεταξύ των Ελλήνων του κορμού της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ο  δικηγόρος  Γιάννης Ιακωβίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Κυπρίων σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδος από την Παλιγγενεσία ως το Έπος του -40.
Ο απόγονος  αγωνιστή  της ΕΟΚΑ Σταύρος Σταύρου, ως εκπρόσωπος των «Αγωνιστών Πολιτικών Κρατουμένων της ΕΟΚΑ» της περιόδου 1955- 1959, μίλησε για τους ήρωες της λευτεριάς της Κύπρου από τους Άγγλου αποικιοκράτες. Αφύπνισε μνήμες και έτυχε θερμής επιδοκιμασίας.
Ο Κων/νος Βολάκης, ο οποίος ήλθε από την Κύπρου μετέφερε ενθουσιώδη χαιρετισμό από τη Λεμεσό. Τον παραθέτουμε επακριβώς: «Μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια για την ωραία αυτή διοργάνωση τιμής των Ελληνικών γραμμάτων και της Ελικωνιάδος μούσας της Μελέτης και τους εγκάρδιους των εν γη εναλία και νήσο των Αγίων διαμενόντων Ελλαδιτών της Λεμεσού χαιρετισμούς, διά του προέδρου μας Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Μπαρούτη και την διαβεβαίωση ότι υπηρετούμε την άλλη Ελικώνιάδα μούσα την Μνήμη, χειροκροτώντας αυτήν την εκδήλωση πολιτισμού στην πόλη της Παλλάδας που προβάλλει τόσο την γενέθλια γη μας, όσο και την ταλανιζόμενη «μικροκόρη της» την αγαπημένη μας Κύπρο που για εμάς, δεν είναι μια άλλη χώρα όπως πολλοί ανιστόρητοι και εγκάθετοι φορείς πολλαπλών συμφερόντων θέλουν να την παρουσιάζουν.
Η Κύπρος για εμάς είναι το κάτοπτρο του Ελληνισμού στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου που εκπέμπει στην μάνα μας από τον αιματόβρεκτο Πενταδάκτυλο το φως του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο, τον αντιοχειανό φωταυγάζοντα στοχασμό του Λιβάνιου και την Λάμπουσα Θεολογία του Χρυσοστόμου, την λάμψη του φάρου της Αλεξάνδρειας και του Καβαφικού λόγου σιμά με το τρεμουλιαστό καντήλι του Αποστόλου Ανδρέα μας, που ανάβουν τα ροζιασμένα χέρια των εγκλωβισμένων ελευθέρων πολιορκημένων του Ριζοκαρπάσου μας.
Δεν είμαστε σύλλογος μεταναστών σε αλλογενές κράτος, ούτε νοιώθουμε έποικοι ή μέτοικοι αυτού, αλλά σύλλογος Ρωμιών με ρώμη που αποτελούμε ο καθένας από εμάς μία μικρότερη ψηφίδα που σχηματίζει γαλάζιες ανταύγειες του κυρίαρχου κυανού ψηφιδωτού στο ματόβρεκτο νησί της Αφροδίτης.
Και όταν τιμούμε την τρίτη των αρχαιοτέρων Μουσών, την Αοιδή τραγουδούμε τους στίχους:
Πατρίδα γέλιο του παιδιού,
ζεστό φιλί της μάνας,
ανάσα δενδρολίβανο
 στον ίσκιο της καμπάνας»

Στη συνέχεια έγιναν απονομές τιμητικών βραβείων, διπλωμάτων σε πρωτεύσαντες λογοτέχνες ποιητικού και πεζού λόγου και σε άλλους συγγραφείς, καθώς και απονομές μεταλλίων σε σημαίνουσες προσωπικότητες.
Μεταξύ αυτών τιμήθηκαν η Αρκαδικής καταγωγής συγγραφέας κα Πόπη Βραχιώτου – Λυμπεροπούλου, ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», επιφανής Κρής, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μανώλης Μικρογιαννάκης,  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματίων Μανώλης Πατεράκης, το μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Σταύρου Σταύρου κ.ά. 





















(φωτο αριστερά:Στην εξ Αρκαδίας κα Πόπη Βραχιώτου – Λυμπεροπούλου το τιμητικό δίπλωμα απένειμε  ο δ/ντής του Γραφείου Ηνωμ. Εθνών του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρονόπουλος).
(φωτο δεξιά:  Τίμησαν τον Κρητικό Ομότ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου και πρόεδρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Μανώλη Μικρογιαννάκη  (αριστερά). Το μετάλλιο απένειμε ο π. υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου (δεξιά).


























Φωτο αριστερά: Στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Κρητικών Σωματείων Μανώλη Πατεράκη το μετάλλιο απένειμε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.
Φωτο δεξιά: Στον εκπρόσωπο των Αγωνιστών Κυπρίων Φυλακισθέντων της ΕΟΚΑ Σταύρο Σταύρου την απονομή του μεταλλίου έκανε ο Θεοφιλ. Επίσκ.κ.Θεοδώρητος.


Αμέσως μετά ακούστηκαν τραγούδια από την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κύπρος», ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων με τους ήχους της λύρας και του λαούτου του μουσικού συγκροτήματος της Ομοσπονδίας.

 Τραγούδησε η χορωδία του «Πολιτιστικού Συλλόγου – Κύπρος»



 
 Χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας
Κρητικών Σωματείων.
Στην επιτυχημένη εκδήλωση παρέστησαν εκτός των όσων προαναφέρθηκαν,  πολλοί Κρήτες και Αρκάδες, εκπρόσωποι των Πολεμιστών Κομάντος 1974, άλλοι στρατιωτικοί, αντιπροσωπίες από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τον Πνευματικό Κόσμο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων  Στάθης Παρασκευόπουλος με πολλά μέλη,  Βουλευτές και εκπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδος και της Κύπρου, πρέσβεις, εκδότες και εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης κ.ά.
Ακολούθησε φιλόξενο κέρασμα, δεξίωση προς όλους, στον ειδικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η οικογένεια Κων/νου Ζαχαρίου, στη μνήμη της Βίκυς Ζαχαρίου και του Δημήτρη Μανιού.

 
  (Κρήτες πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Σε πρώτο πλάνο οι κυρίες Αργυρή Ζουριδάκη  (αριστερά) και η Ελευθερία Σχίζα. Πίσω διακρίνεται ο καθηγητής  Ηλίας Φιλιππίδης.)

 
   Οι κυρίες Ελένη Μουζάκη - Μπουρίτσα, η εκδότρια Ελένη Πάτση και Ελευθερία Σχίζα.


 
Το άρθρο υπογράφει 
ο Βασίλης Κωνσταντή Σχίζας

1 σχόλιο:

  1. Η πολιτιστική εκδήλωση στο Μουσείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων αξίζει πολλά συγχαρητήρια! Να είστε καλά και ευχαριστούμε που μας προσφέρεται εκπαίδευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή