Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου του Βασιλείου Σκολαρίκου


«Δημοτική, Πολιτική και Οικονομική Πορεία της Δημητσάνας και της Γορτυνίας την περίοδο 1800 – 1945»
 
Παρουσίαση τού τελευταίου βιβλίου τού συγγραφέα Βασιλείου Σκολαρίκου με τίτλο «Δημοτική, Πολιτική και Οικονομική Πορεία της Δημητσάνας και της Γορτυνίας την περίοδο 1800 – 1945», πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Πέμπτης 19 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» της «Στοάς  Βιβλίου» στο κέντρο της Αθήνας.

Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας
Η  βιβλιοπαρουσίαση έλαβε χαρακτήρα επίσημης εκδήλωσης αφού οι πανεπιστημιακοί αναλυτές  προέβησαν σε υψηλή πνευματική εμβάθυνση στο περιεχόμενο του βιβλίου και απευθύνθηκαν σε ακροατήριο, υψηλού πνευματικού επιπέδου.
Λάμπρυναν με την παρουσία τους, μεταξύ του πολυπληθούς ακροατηρίου το οποίο κατέκλυσε κυριολεκτικά την αίθουσα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. κ. Ιερεμίας με τον Πρωτοσύγκελο Αρχ/τη π. Ιάκωβο Κανάκη και οι κληρικοί: Αρχιμ/τες π. Θεόκλητος Μαλεβίτης εφημέριος Αγ. Ανδρέα Νοσοκομείου Συγγρού και  ο προϊστάμενος του Ι. Ναού Ζωοδόχου Πηγής Δάφνης π. Συμεών Συνοδινός.

Επίσης ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Κηφισιάς- Αμαρουσίου & Ωρωπού εφημέριος του Αγ. Δημητρίου Κηφισιάς π. Χρήστος  Κυριακόπουλος, ο Πρωτοπρεσβύτερος εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. Αναργύρων Πλάκας  και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθνών   π. Νεκτάριος Μαμαλούκος και ο π. Παναγιώτης Ρήγας εφημέριος Ι. Ναού Πέτρου και Παύλου Κηφισιάς.
 (Φωτο: Σε πρώτο πλάνο, από αριστερά: ο αντιδήμαρχος Πεντέλης Γιάννης Ζώης, ο Σεβ.
 Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, ο καλλικέλαδος τραγουδιστής ηρωικών δημοτικών τραγουδιών π. Χρήστος Κυριακόπουλος και δεξιά ο αρχ/της π. Θεόκλητος Μαλεβίτης. Πίσω διακρίνεται η κ. Μαντούβαλου)
.

Την εκδήλωση άνοιξε η πολιτικός επιστήμων και συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Αντωνία Αγγελοπούλου από το Ζυγοβίστι  η οποία αναφέρθηκε στην βιογραφία του συγγραφέως Βασιλείου (Λάκη). Σκολαρίκου. (Το υποκοριστικό «Λάκη»  πληροφορούμαστε «είναι μη αποδεκτό» από την αφοσιωμένη παραστάτιδα αγαπητή σύζυγό του κ. Χαριτωμένη). 
Έκανε επίσης αναφορά και στην πληθώρα συγχαρητήριων επιστολών τις οποίες έλαβε ο συγγραφέας από πολλούς  ανθρώπους απλούς  και ανθρώπους του πνεύματος.
 Από αριστερά η κ. Δήμητρα Αγγελοπούλου, ο Ηλίας Γιαννικόπουλος, η κ. Αντωνία  Αγγελοπούλου, ο Νικολής Φίλης και ο Βασίλης Σκολαρίκος.

Στη συνέχεια ο Δρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ενώσεως, από τα Λαγκάδια καταγόμενος Ηλίας Γιαννικόπουλος, ως άριστος σχολιαστής ιστορικών συγγραμμάτων,  ανέφερε για το βιβλίο του Βασ. Σκολαρίκου  πως «δεν είναι μια συνθετική ιστορική πραγματεία. Είναι έκδοση δύο οικογενειακών αρχείων της Δημητσάνας, δηλ. έκδοση ανέκδοτου ιστορικού υλικού, που μέχρι σήμερα είχε παραμείνει στην αφάνεια. Πρόκειται για τα αρχεία των οικογενειών Διγενόπουλου και Αντωνόπουλου, δύο οικογενειών που ήσαν πλούσιες, κρατούσες και επιφανείς στη Δημητσάνα, τουλάχιστον από τα τέλη του 18ου αιώνα…Σημαντικό μέρος των δημοσιευομένων εγγράφων αποτελούν τα δικαιοπρακτικά, είτε ιδιωτικά συμφωνητικά, είτε επίσημα συμβόλαια, δηλ. πωλητήρια ακινήτων, μισθώσεις ακινήτων και κινητών, συμφωνητικά αγροληψίας και κτηνοληψίας, δηλ. μισθώσεις αγρών ή κτηνών, δανειστικές ομολογίες, εξοφλητικές αποδείξεις, εταιρικά, πληρεξούσια, συμβάσεις έργου, προικοσύμφωνα, και άλλα…Συγκλονιστικός, και εξαίρετο δείγμα ρητορικής τέχνης και άριστου χειρισμού της παλαιότερης λόγιας γλώσσας, είναι ο επιμνημόσυνος λόγος προς τον Νικόλαο Μακρή, που εκφωνήθηκε το 1881 από τον Ιερώνυμο Βογιατζή, αρχιμανδρίτη και διδάσκαλο της ελληνικής Σχολής Δημητσάνας. Εξάλλου, συγκλονιστική και ακόμα επίκαιρη είναι η επιστολή του Τριπολιτσιώτη γιατρού Ιω. Πύρλα του έτους 1845 από τη Νεάπολη της Ιταλίας, που αναφέρεται στην τυραννική μεταχείριση των εκεί Ορθοδόξων από την παπική Εκκλησία!
Με όλα αυτά τα έγγραφα ανασταίνεται μια εποχή και παρουσιάζεται ανάγλυφη η οικονομική, κοινωνική, και πολιτική ζωή της Δημητσάνας και όλης της επαρχίας Γορτυνίας για ένα περίπου αιώνα (1830-1930). Τα έγγραφα είναι άκρως αποκαλυπτικά για τα ήθη, τη νοοτροπία, τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις εκείνης της περιόδου».
Ο λόγος δόθηκε στην Δημητσανίτισσα Καθηγήτρια Φιλολογίας και Δρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δήμητρα Αγγελοπούλου. Χαρακτήρισε το βιβλίο «σπουδαίο  τρίπτυχο, καθώς περιλαμβάνει επιστολές, έγγραφα και φωτογραφίες που καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα σχεδόν 150 ετών  με εμφανές το μεράκι που έχει στην ψυχή του ο κύριος Σκολαρίκος, το οποίο πηγάζει από τη φιλοπατρία του και του εμφυσά έμπνευση μοναδική και ακατάπαυστη». Η κ. Αγγελοπούλου είπε συμπερασματικά ότι «η έκδοση ενός τέτοιου βιβλίου, αποτελεί πηγή για πολλά επιστημονικά πεδία, με πρώτο τον κλάδο της Ιστορίας, μέσω της επιστολογραφίας. Διότι οι επιστολές ρίχνουν φως στην ιστορική πραγματικότητα με τρόπο άμεσο κι ανόθευτο, ολοκληρώνοντας την εικόνα που σχηματίζουμε για τα γεγονότα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μικρασιατικής Ιστορίας του 1922, που φωτίστηκε άπλετα και μάλιστα διαφοροποιήθηκε σε ορισμένα σημεία, όταν αργότερα βρέθηκαν επιστολές μεταξύ στρατιωτών και κατοίκων της κυρίως Ελλάδας με σχετικές αναφορές στα τραγικά αλλά και ηρωικά αυτά γεγονότα.
Ανάλογα, και οι 511 επιστολές που περιλαμβάνει το βιβλίο του κ. Σκολαρίκου, αποτελούν αληθινό θησαυρό παρέχοντας στοιχεία πολιτικού, οικονομικού, αλλά και κοινωνικού και λαογραφικού περιεχομένου».
Μεταξύ των ομιλιών των δύο πανεπιστημιακών αναλυτών, ο εκδότης της εφημερίδας «ΖΑΤΟΥΝΑ» Νικόλης Φίλης ανέγνωσε  αποσπάσματα του βιβλίου τα οποία ενέχουν διαχρονικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα διάβασε έγγραφα του 1902  περί του ελέγχου και της κομματικής κατευθύνσεως ετεροδημοτών από  κομματάρχες σε επικείμενες εκλογές καθώς και έγγραφα  αναφερόμενα σε ρουσφέτια εκείνης της εποχής, δηλαδή όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα.

 
 (Αναμνηστική φωτογραφία. Από αριστερά, ο Ηλίας Γιαννικόπουλος, η κ. Δήμητρα Αγγελοπούλου, η κ. Αντωνία Αγγελοπούλου, ο Σεβ. Μητρ. Γόρτυνος και  Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, ο  Βασίλης Σκολαρίκος, ο δήμαρχος  Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Νικολής Φίλης και ο Γιάννης Ζώης).

Τέλος ο συγγραφέας Βασίλειος Σκολαρίκος εξιστόρησε τον τρόπο  με τον οποίο περιήλθε στα χέρια του, το διακοσίων ετών πρωτογενές αδημοσίευτο υλικό  το οποίο στη συνέχεια  με την χορηγία του Τάκη Ι. Γκιώνη, από την Αυστραλία  μπόρεσε, κατόπιν πολυετούς  προσπάθειας, να εκδοθεί στο μεγάλου σχήματος βιβλίο υπό τον τίτλο όπως προηγουμένως ελέχθη.
 Στη συνέχεια απηύθυνε ένθερμο πατριωτικό χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης κ.κ Ιερεμίας ο οποίος τόνισε πως με υπερηφάνεια φέρει το όνομα που, θεία βουλήσει του εδόθη, δηλαδή «Ο Γόρτυνος», αλλά και του μεγάλου χρέους που είναι επιφορτισμένος δηλαδή  του συνεχιστή και διαδόχου του Εθνομάρτυρος Αγ. Γρηγορίου του Ε΄ του εκ Δημητσάνης.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος εξάροντας την συγγραφική/πνευματική προσφορά του Βασιλείου Σκολαρίκου.
Την εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστήριο σύντομο χαιρετισμό η κ. Ροδόπη Ραχμανίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνης στο οποίο θα διατεθούν οι εισπράξεις από την πώληση του βιβλίου.
Την βιβλιοπαρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερθέντων, ο πρώην υπουργός Δημήτριος  Κωστόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πεντέλης Γιάννης Ζώης, ο πρώην  δήμαρχος Λαγκαδίων  Ευστάθιος Κούλης, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γεώργιος Κανδηλώρος, η κ. Μαρία Μαντουβάλου, η κ. Άννα Τριανταφυλλίδου και Νικόλαος Τούντας, οι πρόεδροι των πολιτιστικών φορέων της Πανελλήνιας Ένωσης Αρκάδων Γεώργιος Ζαραφέτας, των Ζυγοβιστινών  κ. Δήμητρα Οικονόμου, των Ανδριτσάνων Δημήτριος Δημητρακόπουλος, των Σαρακινιωτών  Αναστάσιος Σαλαπάτας, του Εκπαιδευτικού Ομίλου Γεώργιος Σταθόπουλος, του Μουσείου Ζάτουνας Δημήτριος Πετρουντζής, του Συλλόγου Πισιμισαίων ο Γεώργιος Πισιμίσης, η εκδότρια της εφημερίδας ΓΟΤΡΥΝΙΑ κ. Πέννυ Καλύβα και ο Σύμβουλος έκδοσης Κώστας Καλύβας, επίτιμος Λυκειάρχης Γιάννης Γκιώνης, ο ιστορικός Νικόλαος Μπιτούνης, ο ιστοριοδίφης Νικ. Παπαγεωργίου, ο πρ. πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Χρήστος Δημητρόπουλος, ο Δημήτρης Κυριακόπουλος κ.ά.

Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου