Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σέρβου Γορτυνίας-Η Φύση στα κίτρινα!



Η άνοιξη στα βουνά αργεί… τα κλαριά καθυστερούν ν’ ανοίξουν….. κι ο κούκος να λαλήσει..
Σέρβου Γορτυνίας, 31 Μαΐου 2014! Την φετινή άνοιξη έχουμε πολλές βροχοπτώσεις  και χαμηλές θερμοκρασίες.  Έντονα βροχερό ήταν και το Πάσχα.  Ακόμα και  τώρα, τα κρύα βράδια, καπνίζουν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες του χωριού. Στα ενδιάμεσα των βροχών απολαύσαμε λαμπερές και ηλιόλουστες μέρες, μα ήταν λίγες.
Εν τούτοις η φύση συνεχίζει τον κύκλο της ζωής, αναγεννιέται και ανανεώνεται. Ξεθαρρεύει στα ζεστά διαλλείματα του καιρού και ξεπροβάλλει τ’ άνθη της.  Αυτές τις μέρες, κυρίαρχο φυτό στην φύση είναι το ανθισμένο σπάρτο, που μαζί με την ασφάκα και τον σφέλαχτο στόλισαν τις πλαγιές των λόφων, τις ρεματιές και τις ραχούλες με λαμπερούς κίτρινους σχηματισμούς στο καταπράσινο φόντο.
Το απόλυτο κίτρινο παντού! Αναρίθμητες  όμορφες εικόνες  προς τέρψιν οφθαλμών και ψυχής!

Αυτός ο θάμνος (το σπάρτο,) στα παλιότερα χρόνια ήταν πολύ χρήσιμος στους κατοίκους. Μετά από κατάλληλη επεξεργασία των βλαστών του, έφτιαχναν υφαντική ύλη, την οποία ύφαιναν και κατασκεύαζαν σακούλια, σακιά, «ματαράτσια» και χαλιά.. Κατά τη περίοδο της Κατοχής έφτιαχναν από το νήμα του σπάρτου ακόμα και ρούχα για να ντυθούν. (σχετικό άρθρο: Το σπάρτο στην Αρκαδία)

 Εικόνες από την ανατολική πλευρά του χωριού
























  










Απόγευμα... στα δυτικά του χωριού






 

 



 
 Ασφάκα




















 


 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου