Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Αράπηδες Γορτυνίας


Γιορτάστηκε κι εφέτος πανηγυρικά, η εορτή των  Αγίων  Κωνσταντίνου και Ελένης, στον οικισμό Αράπηδες του χωριού Σέρβου Γορτυνίας, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα που περιλάμβανε Θεία Λειτουργία, αρτοκλασία και γεύμα των προσκυνητών στο προαύλιο του ναού.
Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Χρήστος Πετρόπουλος, από την Νυμφασία, συνεπικουρούμενος από τους ψάλτες: Γεώργιο Βέργο, Κώστα Δάρα και Γιάννη Σχίζα.
Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής και τις ανταλλαγές ευχών μεταξύ των προσκυνητών, πολλοί από τους οποίους δέχτηκαν ευχές για την ονομαστική τους εορτή, ακολούθησε πλούσιο γεύμα με νόστιμους τοπικούς μεζέδες και άφθονο κρασί, το οποίο προετοιμάστηκε και σερβιρίστηκε από τους κατοίκους του χωριού και τους υπευθύνους του ναού. Ο καιρός, μετά την αστάθεια των προηγούμενων ημερών, επιτέλους έγινε ανοιξιάτικος με λιακάδα και ζέστη, κι έτσι τα τραπέζια στρώθηκαν κάτω από την αιωνόβια βελανιδιά και την καινούρια πέργκολα. Επικράτησε φιλική και οικογενειακή ατμόσφαιρα μεταξύ των προσκυνητών που ήταν κυρίως από του Σέρβου αλλά και από τα γύρω χωριά.
Ο νέος διαμορφωμένος χώρος του προαυλίου της εκκλησίας που λειτουργεί και ως πλατεία, είναι ένας πανέμορφος χώρος που θα τον ζήλευαν πολλά μεγαλύτερα χωριά. Πλακοστρώθηκε με δαπάνη του Δήμου Γορτυνίας και προστέθηκε λειτουργικός χώρος (πέργκολα) με δαπάνες που καλύφτηκαν από τα έσοδα του ναού από δωρεές των κατοίκων.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού έχουν περιβάλει με ιδιαίτερη φροντίδα τον ναό και τον περιβάλλοντα χώρο και διοργανώνουν κάθε χρόνο το πανηγύρι με επιτυχία.
Και του χρόνου να ανταμώσουμε και να γιορτάσουμε!

















 Η θειά-Σταμάτα περνά απ' όλα τα τραπέζια και κερνάει όλους ντόπιο τυρί, φτιαγμένο από τα χέρια της.





  Ο Γιάννης Παγκράτης σερβίρει το βραστό κρέας που έβρασε στο παραδοσιακό λεβέτι.




 


 


















 Από τον Άγιο Κωνσταντίνο θέα προς Λυσσαρέα, Κοκκινοράχη και στο βάθος την Ηλεία.

1 σχόλιο:

  1. Χρόνια πολλά , υγειινά, χαρούμενα.
    Ο Άγιος και η Αγία Ελένη να προστατεύει όλους από το άδικο και την κακιά κουβέντα...
    Του χρόνου ας ευλογήσουν να είναι πολλοί στην χάρη τους, που να μη χωρούν στην όμορφη φρεσκοφτιαχμένη πλατεία εκεί της εκκλησιάς τους!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή