Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής-Σέρβου Γορτυνίας


Την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014, εορτάστηκε στου Σέρβου Γορτυνίας η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, στον ομώνυμο ναό, με την συμμετοχή αρκετών Σερβαίων. Την εορταστική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Θεοφύλακτος με την συνοδεία δυο ιερέων που ήρθαν από την Σαλαμίνα και την Αθήνα, μεταφέροντας λείψανα του Αγίου Χαραλάμπους, τα οποία τοποθετήθηκαν στον ναό για προσκύνημα των πιστών. Στο ψαλτήρι ήταν ο Ιωάννης Σχίζας, Κώστας Δάρας και Γεώργιος Τρουπής.  Έγινε αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας στο κέντρο του χωριού, ενώ η γλυκόλαλη καμπάνα ηχούσε χαρμόσυνα. Στο τέλος της περιφοράς εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους κτήτορες του ναού.
Ο Ναός  της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί κόσμημα και σημαντικό αξιοθέατο για του Σέρβου λόγω της ιστορικότητας, της αρχιτεκτονικής και του εσωτερικής διακόσμησης. Ξεχωρίζει το χειροποίητο μωσαϊκό δάπεδο, το περίτεχνο τέμπλο και οι θαυμαστές αγιογραφίες. Είναι μονόκλιτος ναός οκταγωνικού τύπου με τρούλο.


Ο πρώτος ναός  κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Δάρα επί Τουρκοκρατίας και ανοικοδομήθηκε το 1872 από τον δισέγγονο του, Δημήτριο Φωτίου Δάρα, όπως περιγράφει η επιγραφή πάνω από την θύρα στην νοτιοανατολική  πλευρά του ναού.
"ΤΟΝ ΝΑΟΝ ΤΟΥΤΟΝ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΜΕΝ ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ ΠΑΛΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΡΑΣ ΕΡΕΙΠΩΘΕΝΤΑ Δ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟΝ ΙΔΙΟΙΣ ΔΑΠΑΝΗΜΑΣΙΝ Ο ΔΙΣΕΓΓΟΝΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΤΙΟΥ ΔΑΡΑΣ ΕΝ ΜΗΝΙ ΑΥΓΟΥΣΤΩ 1872".
 
Χρόνια πολλά σε όλους! Και του χρόνου!









































 

1 σχόλιο:

  1. Χριστός Ανέστη!...
    Χρόνια πολλά και καλά.
    Πολύ καλός ο πανηγυρικός εορτασμός στην ιστορική εκκλησίας μας Ζωοδόχου Πηγής και τα όσα ιστορικά αναφέρεις στο άρθρο σου.
    Η ιστοσελίδα του συνδέσμου μας έχει υστέρηση σε ενημέρωση αυτή την περίοδο που κανονικά πρέπει όλοι μας όσοι μπορούν να στέλνουν ύλη ώστε να δημοσιεύεται όπως πρέπει…
    Συγκίνηση και ευλάβεια προκαλούν οι ωραίες φωτογραφίες σου των ιερών εικόνων και του ιερού τέμπλου του ιστορικού ναού και πολύ περισσότερο σε αυτούς που είναι πολλά χρόνια ξενιτεμένοι.
    Αλλά νομίζω ότι αυτού του είδους οι φωτογραφίες πρέπει να είναι ελεύθερες σε ψυχική αγαλλίαση και χρήση ευπρεπώς όλων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή