Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αρκαδίας Ύμνοι



Παρουσιάζουμε σήμερα δυο ποιήματα του Γιάννη Μαιναλιώτη που υμνούν την Αρκαδία. 
Ο Γιάννης Μαιναλιώτης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1892 και πέθανε το 1982. 
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Μπενόπουλος. Υπήρξε νομικός και ποιητής. 
Έγραψε τις ποιητικές συλλογές  «Ανθρώπινα και Θεία» (1919-1969), «Φιλοξενία» (1948), «Στροφές της Μεσογείου» (1957).








Αρκαδία
του Γιάννη Μαιναλιώτη
Ω Αρκαδία αμόλευτη, αδάμαστη Αρκαδία,
που είδα το φως και θα Σε υμνήσω πρέπει τώρα εδώ,
με του Πινδάρου τη φωνή, Μητέρα μου Αρκαδία,
μέσα μου αγάλλου, αφού τερπνά τραγούδια
                                                                τραγουδώ.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

23 Σεπτεμβρίου- 192η Επέτειος Άλωσης της Τριπολιτσάς



 Άλωση της Τριπολιτσάς από τις επαναστατικές δυνάμεις των Ελλήνων κατόπιν εξάμηνης πολιορκίας της πόλης από τις δυνάμεις των Κολοκοτρώνη, Πέτρου Μαυρομιχάλη, Γιατράκου και Αναγνωσταρά. (Πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη)








Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, ύστερα από πολιορκία 6 μηνών περίπου, οι Έλληνες πάτησαν την Τριπολιτσά, ένα ιστορικό γεγονός πολύ σημαντικό για την έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον της τουρκικής υποδούλωσης 400 χρόνων.
Ας τιμήσουμε την επέτειο με ιστορικά δημοτικά τραγούδια του ελληνικού λαού.


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Τρύγος- Γιάννης Ρίτσος


Άσπρα σπίτια, κάτασπρα,
τα βερικοκιά τα κεραμίδια,
γαλανά παραθυρόφυλλα,
τ' άλογα τα κανελιά μες στον αυλόγυρο,
τ' άσπρα μες στο πράσινο,
τα μπαλκόνια μάλαμα και θάλασσα.
Τα μουλάρια στον ανήφορο της πέτρας,
και τα γαϊδουράκια μες στ' αγκάθια,
ψάθες και μαχαίρια και καλάθια μες στ' αμπέλια γέλια.
Δάχτυλα και γόνατα,
στήθια και σαγόνια
μες στο μούστο ματωμένα,
κόκκινες φωτιές κι ιδρώτας, στις κατηφοριές
το χρυσό κακάρισμα της κότας.
Κι όπως γαλανίζει το βραδάκι,
το μαβί, το βιολετί,
να κι η Παναγιά στη δημοσιά,
πλάι στα κάρα, στα κουδούνια, στα σταμνιά
και στα κλαδωτά μαντίλια,
να τη η Παναγιά
να κρατάει στην ασημένια της ποδιά
πέντε οκάδες κόκκινα σταφύλια.

Γιάννης Ρίτσος



Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτιστικό καλοκαίρι στην Γορτυνία-Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης Δ.Ε.Κοντοβάζαινας

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων 2013 του Δήμου Γορτυνίας, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14-16 Αυγούστου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, για 10η χρονιά,  πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης με ομάδες από τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Κοντοβάζαινας. Οι αγώνες διεξήχθησαν στα γήπεδα Κοντοβάζαινας και Βελημαχίου και πήραν μέρος οι: Κοντοβάζαινα, Δήμητρα, Βούτσι, Πελέκι, Βυδιάκι, Βελημάχι, Καρδαρίτσι, Μοναστηράκι.
Οι προημιτελικοί ανέδειξαν νικητές τους: Καρδαρίτσι-Κοντοβάζαινα, Βυδιάκι-Δήμητρα. Οι ημιτελικοί ανέδειξαν το Καρδαρίτσι και το Βυδιάκι.

Ο τελικός έγινε την Παρασκευή 16 Αυγούστουστο γήπεδο του Βελημαχίου, όπου αγωνίστηκαν οι ομάδες Καρδαριτσίου και Βυδιακίου και νικητής αναδείχτηκε το Βυδιάκι για δεύτερη χρονιά. Σε ατμόσφαιρα χαράς και διασκέδασης έγιναν οι απονομές του κυπέλλου και των μεταλλίων στους νικητές.

Οι φωτογραφίες είναι του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτιστικό καλοκαίρι στην Γορτυνία-Παραστάσεις Θεάτρου Σκιών



 Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Γορτυνίας που πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι 2013, περιελάμβανε και παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών, του κλασσικού μας  Καραγκιόζη, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο λαϊκό θέατρο με τις γνωστές κλασσικές φιγούρες του.
Ο θίασος του Παναγιώτη Χατζηαναγνώστου, τον Αύγουστο, περιόδευσε αρκετά χωριά της Γορτυνίας και πρόσφερε βραδιές  με γέλιο, χαρά και διασκέδαση σε μικρούς  και μεγάλους.  Δέκα τρεις παραστάσεις έδωσε στα χωριά: Καμενίτσα, Νεοχώρι, Λουτρά Ηραίας, Ράφτη, Λαγκάδια, Σέρβου, Μαγούλιανα, Καλλιάνι, Πράσινο, Νυμφασία, Σπάθαρη, Μοναστηράκι, Τριποταμιά.



Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από την παράσταση στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτιστικό καλοκαίρι στην Γορτυνία-Θεατρικές παραστάσεις

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2013 του Δήμου Γορτυνίας περιλάμβανε και θέατρο. Τρεις θεατρικές ομάδες προσκλήθηκαν στην Γορτυνία και έδωσαν αξιόλογες παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησε πολύς κόσμος.   
Στην Στεμνίτσα και στον προαύλιο χώρο της Σχολής Αργυροχρυσοχοϊας, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, παίχτηκε  από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου "ΑΙΧΜΗ", η τραγωδία του Αισχύλου "ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ" σε σκηνοθεσία του Γιάννη  Νικολαϊδη.
Στο Βαλτεσινίκο και στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013, δόθηκε η παράσταση "Η ρίζα του πέντε" από την θεατρική ομάδα της Αντωνίας Γιαννούλη και του Βαγγέλη Ρόκου.


Στην Κοντοβάζαινα την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013 και στο Παλούμπα την Τρίτη 13 Αυγούστου 2013, δόθηκε η παράσταση  "Τι κάνω εγώ εδώ;" από την θεατρική ομάδα ΕΚΣΤΑΝ, ένα έργο της συγγραφέως Ε.Μπουργκέν σε μετάφραση-διασκευή Ελένης Παπαχριστοπούλου και σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου. Έπαιξαν: Γιάννης Σταματίου, Ελένη Παπαχριστοπούλου, Άννα Δελαπόρτα, Νίκος Ζάγαρης, Μάριος Τσαμαντιώτης, Σαράντης Ρουμπάνης, Λευτέρης Αλεξανδρής, Άντα Μπατσάκη, Κατερίνα Φουσέκη, Λευτέρης Αλεξανδρής, Λαμπρινή Λίβα, Σαράντης Ρουμπάνης
Στο έργο αποτυπώνεται με ρεαλιστικό και αλληγορικό τρόπο η εικόνα μιας οικογένειας στη νέα εποχή της φτώχειας. Μέσα από το κάθε μέλος της που αντιπροσωπεύει και μια άλλη γενιά, παρακολουθούμε πώς κινούνται οι άνθρωποι σ' έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση.
Μια τρυφερή και ευαίσθητη ιστορία που περνάει από το γέλιο στη συγκίνηση, από την αγάπη και τη φροντίδα στην αγωνία του αδιέξοδου. Σ' ένα περιβάλλον που «όλα καταρρέουν» ένα νέο παιδί που μπορεί ακόμα να οραματίζεται, ποια θέση να αναζητήσει;
Οι εικόνες  είναι από την παράσταση "Τι κάνω εγώ εδώ; " που δόθηκε στο χωριό Παλούμπα.

Πολιτιστικό καλοκαίρι στην Γορτυνία-Απλές καλλιτεχνικές δημιουργίες 2013

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Γορτυνίας πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Αυγούστου 2013, ολοήμερα εργαστήρια ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και ευχάριστης απασχόλησης σε χωριά του Δήμου με την συνεργασία της καθηγήτριας της Σχολής Αργυροχρυσοχοίας Στεμνίτσας κ. Ελένης Σχίζα, η οποία αφιλοκερδώς πρόσφερε τις γνώσεις της και δίδαξε πρόθυμα σε μικρούς και μεγάλους χαλκογραφία, ζωγραφική σε γυαλί, κατασκευές με κλωστές, κατασκευές με υλικά από την φύση, κ.λ.π. Τα υλικά των κατασκευών ήταν προσφορά από τον Δήμο. 
Τα εργαστήρια με "Απλές καλλιτεχνικές δημιουργίες" λειτούργησαν στα χωριά Ζάτουνα, Σέρβου, Πυρί, Αγιονέρι, Σαρακίνι, Δόξα, Κοκκινοράχη, Κοκκοράς σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους και πολιτιστικούς συλλόγους.
Οι φωτογραφίες είναι από το εργαστήριο στο χωριό Σέρβου Γορτυνίας.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτιστικό καλοκαίρι στην Γορτυνία- Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου

Πραγματοποιήθηκε κι εφέτος στις 27 και 28 Ιουλίου 2013 από το Δήμο Γορτυνίας  με πλήρη επιτυχία και για 12η χρονιά, η Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου. 
Είναι μια αθλητική διοργάνωση (αγώνας αυτοκινήτων) με μεγάλη συμμετοχή αθλητών απ' όλη την Ελλάδα και προσέλευση πολλών  επισκεπτών-θεατών, που εντάσσεται στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Δήμου Γορτυνίας,.
Μετά το πέρας του αγώνα έγινε στην πλατεία της Δημητσάνας η απονομή των επάθλων στους νικητές





Ακολουθούν φωτογραφίες από τον αγώνα, καθώς κι από την απονομή του φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνου. 

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτιστικό καλοκαίρι στην Γορτυνία-Συναυλία Σωκράτη Μάλαμα στην Δημητσάνα


Το Σάββατο 17 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό γήπεδο της Δημητσάνας, με την χορηγία του Δήμου Γορτυνίας, συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα που την παρακολούθησαν περίπου 3.000 άτομα.
Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης για περίπου τέσσερις ώρες, χάρισε υπέροχες μελωδίες και τραγούδια στο κοινό, που συμμετείχε τραγουδώντας. Πολλοί ήρθαν από μακριά για να παρακολουθήσουν την συναυλία  Ήταν μια καταπληκτική και αξέχαστη βραδιά για την Δημητσάνα!

Το πρόγραμμα άνοιξε το αξιόλογο γκρουπ salto mortale,  που συγκροτείται από νεαρούς  αρκάδες καλλιτέχνες.