Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δημητσάνα, ο νέoς προορισμός των πολιτιστικών οδοιπορικών Geo Routes -ταινία

Μια εξαιρετική ταινία για την Δημητσάνα, που γυρίστηκε κατά την επίσημη πρώτη επίσκεψη μελών της ΕΑΣΕ το Φθινόπωρο του 2012, με την φιλοξενία του Δήμου Γορτυνίας.
Η Δημητσάνα,έδρα του Δήμου Γορτυνίας, είναι ο νεoς προορισμός των πολιτιστικών οδοιπορικών Geo Routes, υπό την Αιγίδα της ΕΕΕ για την UNESCO.






Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Τραγουδισμένη αμυγδαλιά

 Η αμυγδαλιά κατά την ελληνική μυθολογία ήταν μια  όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Φυλλίς, κόρη ενός βασιλιά της Θράκης. Από τη Θράκη πέρασε ο γιος του Θησέα, Δημοφώντας, επιστρέφοντας με το καράβι του από την Τροία. Οι δύο  νέοι συναντήθηκαν και ερωτεύθηκαν. Τότε  ο βασιλιάς  έδωσε στον Δημοφώντα την κόρη του για γυναίκα  και ένα μέρος του βασιλείου του.

Αφού πέρασε καιρός, ο Δημοφών νοστάλγησε την πατρίδα του την Αθήνα τόσο πολύ, που ζήτησε να πάει εκεί για λίγο διάστημα. Η Φυλλίς συμφώνησε αφού της υποσχέθηκε ότι θα γύριζε πίσω σύντομα και έτσι εκείνος μπήκε στο καράβι του και απέπλευσε. Η Φυλλίς περίμενε για χρόνια την επιστροφή του, αλλά τελικά πέθανε από μαρασμό. Οι θεοί, από οίκτο, μεταμόρφωσαν την Φυλλίδα σε δέντρο, σε αμυγδαλιά, η οποία έγινε σύμβολο της ελπίδας. Ο Δημοφώντας, περιπλανώμενος, και γεμάτος τύψεις, επέστρεψε και βρήκε τη Φυλλίδα, ένα γυμνό δέντρο χωρίς φύλλα και άνθη. Απελπισμένος αγκάλιασε το δέντρο, το οποίο ξαφνικά πλημμύρισε από λουλούδια, δείχνοντας ότι η αγάπη δεν μπορεί να νικηθεί από το θάνατο.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας στις "Σύγχρονες δημιουργίες"-εικόνες!



Συνεχίζοντας την δυναμική της παρουσία στην τέχνη της Αργυροχρυσοχοΐας, η ΕΠΑΣ Στεμνίτσας του Δήμου Γορτυνίας, για άλλη μια φορά έκλεψε τις εντυπώσεις  κατά την συμμετοχή της στην έκθεση "Σύγχρονες δημιουργίες". Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές της έχουν αποσπάσει με τις δημιουργίες τους, πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της σχολής, καθώς και εικόνες από την έκθεση.  Έξοχα δημιουργήματα, και εξαιρετική παρουσίαση!

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Μνημόσυνο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στη Ν. Κηφισιά


 (170 χρόνια από το θάνατό του)
 Οι Αρκάδες της Ν. Κηφισιάς τίμησαν την μνήμη του Εθνεγέρτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το «Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Κηφισιάς- ΠΟΛΥΦΩΝΟΝ», οργάνωσε μνημόσυνο για τον Γέρο του Μοριά με αφορμή τα εκατόν εβδομήντα χρόνια από το θάνατό του στις 4 Φεβρουαρίου 1843.






  Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

Αρκάδες,  πατριώτες   του Αρχικαπετάνιου και άλλοι Κηφισιώτες, συμμετείχαν στο μνημόσυνο το οποίο τελέστηκε το  πρωί της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου ε.έ., στον Ιερό Ναό της Αγ. Τριάδος Νέας Κηφισιάς. Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Παναγιώτης Καραφωτιάς και Δημήτριος Ανδιόπουλος, ο παλαίμαχος καπετάνιος των θαλασσών, ορεσίβιος Αρκάς Νικόλας Κωστάρας, ο Τριπολίτης  Κων/νος Παρασκευόπουλος, ο επιχειρηματίας Σταύρος Δέμος, , ο «κολοκοτρωνιστής» Αντώνης Ξεπαπαδάκος κ.ά.

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μουσικοχορευτικές και εμβιωτικές ιχνηλασίες στο Ίδρυμα Κακογιάννη


..από την Ελληνική εταιρεία και τον Γιώργο Λιάρο 


Στιγμιότυπο από την μουσικοδιαδραστική και παιγνιοχορευτική βραδιά κατά την πρεμιέρα των εκδηλώσεων. 

    Σε κατάμεστες αίθουσες και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκε το Αθηναϊκό κοινό τις καλλιτεχνικές εμπνεύσεις και τις παιγνιοχορευτικές συνθέσεις της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.), του Γιώργου Λιάρου και των συντελεστών της παραγωγής τους, στο Ίδρυμα Κακογιάννη.
   Τα χοροπαιγνιώδη και μουσικοδιαδραστικά  δρώμενα έλαβαν χώρα στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη, Πειραιώς 206 Αθήνα, από την 1η έως και στις  3 Φεβρουαρίου του 20,13.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Άσπρη, κάτασπρη μέρα....!


11 Φεβρουαρίου 2013-Σέρβου Γορτυνίας.
 Εικόνες,  από το πρωί ως το ηλιοβασίλεμα!
Το χιόνι έφτασε 25 πόντους!














Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Από τον χιονισμένο Αρτοζήνο ως την θάλασσα...



Φετινές λευκές εικόνες της φύσης από τις πλαγιές του βουνού Αρτοζήνος  στην Γορτυνία.
Λιγότερο το χιόνι εφέτος και πολλές βροχές! Μέχρι στιγμής....... 












Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως Βαρνάβας και Δράμας Παύλος στην Μεγαλόπολη


Δελτίο Τύπου της Ι.Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Ἡ πόλη τῆς Μεγαλοπόλεως ἔζησε ἱστορικές στιγμές τό Σάββατο στίς 2 Φεβρουαρίου στήν τιμητική ἐκδήλωση πού διοργάνωσε γι’ αὐτούς ἡ μητρόπολη Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως. Ἀφοῦ σέ προηγούμενες μέρες οἱ μητροπολίτες ἐπισκέφθηκαν καί εὐλόγησαν ἐνορίες καί μονές στήν περιοχή τῆς Γορτυνίας καί Μεγαλοπόλεως, παρέστησαν καί ὁμίλησαν στούς κληρικούς καί λαϊκούς πού συνάχθηκαν στό Πνευματικό κέντρο τοῦ Δήμου Μεγαλοπόλεως τό βράδυ τοῦ Σαββάτου, ἀνήμερα τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Κυρίου.