Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ο Δήμος Γορτυνίας έτοιμος για την υποβολή του πρώτου πακέτου έργων, ύψους 8,8 εκ/ρίων ευρώ στο ΕΣΠΑ 2007-2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας ενέκρινε την υποβολή 11 μελετών και των αντίστοιχων Τεχνικών Δελτίων για υποβολή στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και 5 μελετών για υποβολή στο Πρόγραμμα LEADER. Οι μελέτες για το ΕΣΠΑ είχαν ανατεθεί σε συνεργαζόμενα μελετητικά γραφεία και παραλήφθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που διαθέτει πλέον την Διαχειριστική Επάρκεια τύπου Α, Β και Γ και έχει την δυνατότητα απευθείας υποβολής των φακέλλων στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Τα 11 έργα που θα υποβληθούν στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ, ΕΤΑΑ, ΕΠΠΕΡΑΑ, ΠΑΑ) έχουν συνολικό προϋπολογισμό 8.809.500 ευρώ και οι μελέτες κόστισαν στον Δήμο Γορτυνίας 187.700 ευρώ. Ο Δήμος έχει ήδη εγκεκριμμένα και υπό αξιολόγηση έργα ύψους 2.700.000 ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ, έργα ύψους 1.450.596 ευρώ στο ΠΑΑ 2007-2013 («Μπαλτατζής») και 185.000 ευρώ στο ΠΕΠ. Στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Δήμου, που εγκρίθηκε στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προβλέπεται συνολική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ πάνω από 30 εκ/ρια ευρώ.
Οι μελέτες που εγκρίθηκαν στην συνεδρίαση της 19/10 για υποβολή στο ΕΣΠΑ 2007-2013 παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:
1
 Κυκλοφοριακές μελέτες και θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ του Δήμου Γορτυνίας
2
Αξιοποίηση φαραγγιού Λάδωνα
3
Ανάπλαση οικισμού Βαλτεσινίκου και κατασκευή χώρου στάθμευσης στην πλατεία
4
Ανάπλαση εισόδων και κυκλοφοριακή μελέτη Τ.Κ. Δημητσάνας
5
Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Τ.Κ. Βυτίνας
6
Αναπλάσεις οικισμών Περδικονερίου, Μουριάς και Βάχλιας
7
Προκαταρτικές μελέτες χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού Δήμου Γορτυνίας
8
 Ολοκλήρωση και βελτίωση του δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Λαγκαδίων
9
 Ολοκλήρωση και βελτίωση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Βυτίνας
10
 Δίκτυο ύδρευσης Δ.Δ. κάτω Ηραίας
11
 Έργα προσέλκυσης επισκεπτών Λίμνης Λάδωνα

Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Leader ή σε άλλο πρόγραμμα που δεν απαιτεί ειδικό μελετητικό πτυχίο, συνολικού ύψους 440.000 ευρώ, με μελέτες που συντάχθηκαν από τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου:
1
 Δημιουργία εκθεσιακού χώρου, στη σχολή αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας
2
 Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ στο Γυμνάσιο Δημητσάνας
3
 Κατασκευή γηπέδου μπάσκετ-βόλεϊ στο Γυμνάσιο-Λύκειο Βυτίνας
4
 Διοργάνωση φεστιβάλ μελιού και γευσιγνωσίας
5
 Τουριστική προβολή του Δήμου
Η έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και των φακέλλων έγινε με διευρυμμένη πλειοψηφία, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έδωσαν θετική ψήφο για την έγκριση των μελετών, εμπιστευόμενοι την δημοτική αρχή και αγνοώντας τις σειρήνες της «στείρας μικροπολιτικής αντιπολίτευσης».
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος δήλωσε:
Οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ που είναι ανοιχτές αφορούν βασικές υποδομές, όπως χωροταξία, ύδρευση και αποχέτευση, και αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τον Δήμο, που έχει σοβαρά προβλήματα στους τομείς αυτούς. Πρόκειται για έναν «αγώνα δρόμου» για την υποβολή των φακέλλων μέχρι το τέλος του 2012 -οπότε «κλείνουν» οι σχετικές προσκλήσεις- και την εξασφάλιση των πιστώσεων με την δημοπράττηση μέχρι το τέλος του 2013, που λήγει το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Τα βασικά έργα υποδομών έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, με τα πρώτα ΚΠΣ, όταν τα λεφτά υπήρχαν, αλλά σπαταλήθηκαν σε έργα βιτρίνας. Σήμερα, που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν προβλέπει κονδύλια (το πρόγραμμα «Ελλάδα», διάδοχος του «Θησέα» δεν έχει ανοίξει ακόμα) και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από την προβλεπόμενη ΣΑΤΑ το 2012, τα συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα έργα είναι η μοναδική επιλογή για τους δήμους της περιφέρειας.


Γραφείο Τύπου 
Δήμου Γορτυνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου