Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Παραδοσιακή συνταγή-Κολοκυθοκεφτέδες νηστήσιμοι


Υλικά :

1 κολοκύθι κίτρινο μέτριο
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό προαιρετικό
100 γραμμάρια σταφίδα μαύρη
1, 5 κουταλάκι κανελογαρύφαλλο
Λίγο πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μισό κιλό αλεύρι

Σημ. Τα υλικά είναι ενδεικτικά. Μπορούμε να τα αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.








Λαογραφικά:
Το φαγητό αυτό προέρχεται από τη τοπική παράδοση της Γορτυνίας και το έφτιαχναν τη Σαρακοστή, από τα κίτρινα κολοκύθια που διατηρούσαν στις αποθήκες τους όλο το χειμώνα. Είναι κάτι μεταξύ γλυκού και φαγητού αφού έχει όλα τα συστατικά του φαγητού, όμως έχει και τις σταφίδες που του δίνουν γλυκιά γεύση. Στα παλιά, δύσκολα και φτωχά χρόνια θεωρείτο κύριο φαγητό και δεν συνοδευόταν από τίποτα άλλο. Αν το έφτιαχναν ημέρα εκτός Σαρακοστής προσθέτανε και αυγό.


Τρόπος παρασκευής:

Κόβουμε το κολοκύθι σε κομμάτια και κατόπιν το τρίβουμε από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Παλιά το άνοιγαν στα δύο και  έτριβαν το εσωτερικό του, σιγά-σιγά μ’ ένα κουτάλι. Τοποθετούμε τη τριμμένη ψίχα σ’ ένα δοχείο ή σ’ ένα σουρωτήρι και την αλατίζουμε. Αφού μείνει αρκετή ώρα έτσι, στη συνέχεια τη στύβουμε να φύγουν τα υγρά. Τη στυμμένη ψίχα τη βάζουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά  και ζυμώνουμε.







Η ζύμη ελαφρώς κολλάει και γι αυτό πλάθουμε με αλεύρι τους κεφτέδες, τους οποίους τους κάνουμε λεπτούς και πλακέ σαν τηγανίτες και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο που καίει, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δυο πλευρές. 


Τρώγονται και ζεστοί και κρύοι.
Είναι προτιμότερο όμως να είναι φρέσκοι και ζεστοί.










..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου