Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδήλωση με δημοτικά τραγούδια από την Παγγορτυνιακή Ένωση

Γ. Δαλιάνης - Δ.Ρουμελιώτης
Η ΠΑΓΓΟΡΤΥΝΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ διοργανώνει μουσική βραδιά αφιερωμένη στο δημοτικό τραγούδι της Γορτυνίας και της ευρύτερης περιοχής, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 19.30 μ.μ.  στο πάρκο  "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" του Δήμου Ιλίου Αττικής.
Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια:
Διαμαντής Ρουμελιώτης
π. Χρήστος Κυριακόπουλος 
Σταυρούλα Δαλιάνη
κλαρίνο: Γιώργος Δαλιάνης

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Γορτυνία! Εικόνες δειλινού μετά τη βροχή!


Σεπτέμβρης 2011. Η λήψη είναι από το Σέρβου Γορτυνίας(υψομ.1100μ.) με θέα στο βάθος του ορίζοντα το Ιόνιο Πέλαγος.  Μετά  τη φθινοπωρινή βροχή της ημέρας πλησιάζει το δειλινό. Ο ήλιος "κρύβεται" πίσω από τα σύννεφα και ρίχνει όλες τις ακτίνες του στα νερά του Κατάκωλου Ηλείας που λαμποκοπούν εκθαμβωτικά. Αυτή τη σπάνια εικόνα μπορεί να τη θαυμάσει κανείς όταν καθαρίζει η ατμόσφαιρα.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αρχαία Ηραία στο Δήμο Γορτυνίας

Αναδημοσίευση από τη σελίδα  Λυσσαρέα-Κεντρική Σελίδα του Γιώργου Ιωαννίδη
Γράφει ο Γιώργος Ιωαννίδης
 

Ἡραία εἶναι γνωστή ἀπό τήν ἐποχή τοῦ Χαλκοῦ. Ἀλλά καί στούς Ἀρκαδικούς Μύθους κατέχει σημαντική θέση ἀφοῦ ὁ πρῶτος οἰκιστής - λέγεται - ἥταν γιος τοῦ Λυκάονα. Τά εὐρήματα στήν "Μυκηναϊκή" Νεκρόπολη στά Λουτρά Ἡραίας δείχνουν μια ἀκμαία φιλήσυχη ἐμπορική πόλη τοῦ 1.600 π.Χ. Οἱ πολίτες της γνώριζαν να χαίρονται τη ζωή.
Και στην Κλασική Ἐποχή τά Ἱερά τῆς Ἡραίας ἥταν πολύ πλούσια, οἱ Ἡραιᾶτες ἀγαποῦσαν τήν μουσική και τον Ἀθλητισμό - πολλοί αναδείχτηκαν Ὁλυμπιονίκες. Στο Ἱερό τοῦ Πανός οἱ μαθητές διδάσκονταν μουσική. Τοὐλάχιστον δύο ναοί ἥταν άφιερωμένοι στον Διόνυσο. (Μέχρι σήμερα στά γύρω χωριά οἱ πολίτες καυχῶνται γιά τό ἐκλεκτό κρασί πού παράγουν). Ἡ οἰκονομική εὐχέρεια ἐπέτρεπε στον μέσο Ἡραιάτη να ἀφιερώνει στούς ναούς ἀκριβά ἀγάλματα. Ὡραῖοι πίνακες, ἐπίσης, κοσμοῦσαν τίς οἰκίες. Ὅλα παραγγέλνονταν σε κορυφαίους καλλιτέχνες τῆς ἐποχῆς (ἀναφέρονται ἔργα Ἀθηναϊκῶν ἐργαστηρίων. Ἕνα τοὐλάχιστον΄ἀπό αὐτά τά ἀριστουργήματα ἀποτυπώθηκε σε Νόμισμα του 6ου  αι. π.Χ.). 

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Έγινε ο αγώνας ποδηλασίας στο Λάδωνα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 10/09/2011, ο αγώνας ποδηλασίας «Ο γύρος της λίμνης του Λάδωνα» που διοργάνωσε ο Δήμος Γορτυνίας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2011. Η διοργάνωση είχε ως στόχο την τόνωση του ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της λίμνης του Λάδωνα, ενός σημαντικού αξιοθέατου της Γορτυνίας που προσφέρεται για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες.
Η συγκέντρωση των αθλητών έγινε στη πλατεία των Τροπαίων στις 3:00 μ.μ. και η εκκίνηση δόθηκε στην έξοδο των Τροπαίων στις 4:20 μ.μ. από το Δήμαρχο Γορτυνίας Ιωάννη Σπ. Γιαννόπουλο. Η διαδρομή του αγώνα ήταν ο γύρος της λίμνης του Λάδωνα, δηλαδή: Τρόπαια-Περδικονέρι-Φτεριά-Κυράς Γεφύρι-Μουριά-Πήδημα-Τρόπαια(35χιλ.).
Η συμμετοχή στη πρώτη αυτή διοργάνωση  θεωρείται πολύ καλή γιατί όλοι οι αθλητές, που προέρχονταν από σωματεία της Τρίπολης και της Αθήνας, ήταν εμπειρότατοι, έκαναν ένα ωραίο αγώνα επαγγελματικού επιπέδου, χωρίς απρόβλεπτα και τερμάτισαν όλοι. Επίσης υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν ώστε η επόμενη διοργάνωση να γίνει ακόμα καλύτερη. Παρόντες ήταν και μικροί φίλοι του ποδηλάτου που αγωνίστηκαν στη διαδρομή Τρόπαια- Αγ. Ιωάννης- Τρόπαια(4 χιλ.). Ο Δήμος Γορτυνίας παρείχε  ομάδα υποστήριξης με γιατρό, φορτηγό «σκούπα» και σταθμό τροφοδοσίας. Στη καλή διεξαγωγή του αγώνα συνέβαλε και η βοήθεια της αστυνομίας. 
Τη διοργάνωση στήριξαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ιωάννης Σπ. Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πέτρος Ζούνης, ο Αντιδήμαρχος Τροπαίων Κώστας Χριστοδουλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κλείτορος Ιωάννης Παναγιωτακόπουλος, η Δημ. Σύμβουλος και Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας Ντίνα Βογιαντζόγλου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρίνα Διαμαντοπούλου.
Αποτελέσματα του αγώνα

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Το πανηγύρι στην Αράχοβα Γορτυνίας

Υπάρχουν τόποι στη πατρίδα μας,  όπου παραμένουν μικρές γωνιές λαϊκής παράδοσης ίσως για να κρατούν ισχυρή την πολιτιστική μας ταυτότητα. Το  πανηγύρι σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό είναι ένα τέτοιο γεγονός μαζί με τα  χαρακτηριστικά παραδοσιακά του στοιχεία που έρχονται από βάθος χρόνου και αντέχουν στη λαϊκή συνείδηση μέχρι τις μέρες μας.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 έγινε το πανηγύρι στην Αράχοβα Γορτυνίας με την ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής της Γέννησης της Θεοτόκου. Είναι από τα τελευταία πανηγύρια της καλοκαιρινής περιόδου στη περιοχή και κατέχει ξεχωριστή θέση. 
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, οι προσκυνητές κάθισαν στο περίβολο της εκκλησίας κάτω από τις δροσερές καρυδιές, γεύτηκαν ποικίλες ντόπιες  παραδοσιακές γεύσεις  που ο καθένας καταλάβαινε ότι στη παρασκευή τους συνέβαλε ο εθελοντισμός, απόλαυσαν τοπική παραδοσιακή ορχήστρα, χόρεψαν «ρίχνοντας στα όργανα» γιατί έτσι γινόταν και παλιά.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αγώνας ποδηλασίας: Ο γύρος της λίμνης του Λάδωνα

Ο Δήμος Γορτυνίας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων με πρόγραμμα πολλαπλών δραστηριοτήτων για την ανάδειξη της περιοχής του  Λάδωνα και των παραλαδόνιων οικισμών διοργανώνει  Αγώνα Ποδηλασίας Βουνού το Σάββατο 10-9-2011 ως εξής:

ΤΟΠΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: ΤΡΟΠΑΙΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10-9-2011
ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 4:00μ.μ.
ΑΘΛΗΜΑ: ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΒΟΥΝΟΥ    ΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΑΝΤΟΧΗΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΤΡΟΠΑΙΑ - ΠΕΡΔΙΚΟΝΕΡΙ - ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ – ΦΤΕΡΙΑ – ΚΥΡΑΣ ΓΕΦΥΡΙ – ΜΟΥΡΙΑ – ΠΗΔΗΜΑ – ΤΡΟΠΑΙΑ (Συνολική απόσταση 35 χλμ.)
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ: Θα ισχύσουν οι κανονισμοί της Ε.Ο.Π.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Άτομα άνω των 15 ετών.
Για συμμετέχοντες  από 15 – 18 ετών  χρειάζεται δήλωση  γονέα ότι   επιτρέπει  τη συμμετοχή στον  αγώνα. 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτογραφίες από τις παραστάσεις παραμυθιού στη Γορτυνία

Περδικονέρι Γορτυνίας

    
Ο Δήμος Γορτυνίας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων 2011 σε συνεργασία με την ιστορικό και  αφηγήτρια παραμυθιών κ. Μαρία Παπανικολάου πραγματοποίησε παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους στην ευρύτερη περιοχή του Λάδωνα και των Τροπαίων.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τις λιτές, όμορφες και παραμυθένιες στιγμές των παραστάσεων.
 

Πεδικονέρι Γορτυνίας

Σπάθαρη Γορτυνίας