Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η εξόρμηση του Ορειβατικού Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ" Γορτυνίας στο βουνό Αρτοζήνος

Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 22 Μάη 2011, συμβάλλοντος του υπέροχου ανοιξιάτικου καιρού,  στο βουνό Αρτοζήνος της Γορτυνίας, η προγραμματισμένη εξόρμηση του Φυσιολατρικού Ορειβατικού  Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ», «ΤΟ ΜΑΗ ΣΤΟΝ ΑΡΤΟΖΗΝΟ». Από τις πλαγιές του βουνού Αρτοζήνος ξεκινά το Φαράγγι της Γκούρας και  συμβάλλει μετά από 14 χιλ. με το ποταμό Τουθόα  Από νωρίς το πρωί κατέφτασαν οι εκδρομείς στην ειδυλλιακή τοποθεσία του Αγίου Δημητρίου στο οροπέδιο του Αρτοζήνου, κάποιοι αναζητώντας βιώματα μιας άλλης εποχής και άλλοι μένοντας έκθαμβοι αφού αντίκριζαν  για πρώτη φορά την ομορφιά του  χώρου. Με φροντίδα του Δήμου Γορτυνίας έγιναν λίγες μέρες νωρίτερα, εργασίες βελτίωσης του χωματόδρομου 1600μ που οδηγεί στο βουνό, λόγω των ζημιών που είχε υποστεί από τις χειμωνιάτικες βροχοπτώσεις.
Αφού συγκεντρώθηκαν όλοι, μιας και ορισμένοι ήρθαν από μακριά, ξεκίνησε το πρόγραμμα της εξόρμησης. Έγινε παράκληση και αρτοκλασία στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου την οποία τέλεσαν ο πατήρ-Θεοφύλακτος και ο πατήρ-Κωνσταντίνος, υπέρ των ποιμένων, των ορειβατών και των μελών του Ορειβατικού Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ», επικουρούμενοι από τον ψάλτη  Γιάννη Σχίζα. Τους άρτους προσέφερε ο Τάκης Θανόπουλος από Κοκκινοράχη.
Κατόπιν ακολούθησε πεζοπορία των μελών του Ομίλου στη διαδρομή Άγιος Δημήτρης- Κοκκάλια- Χαλασμένο Βουνό.









                                        

 Το μεσημέρι έγινε επιστροφή στο χώρο του Αγίου Δημητρίου για το μεσημεριανό γεύμα στο καταπράσινο λιβάδι, δίπλα στη πηγή με το δροσερό νερό. Το γεύμα, που περιλάμβανε τοπικά προϊόντα του Αρτοζήνου δηλαδή βραστό κρέας, τυρί, γιαούρτι, αυγά, σπιτικό ψωμί και δίπλες,  ήταν προσφορά δυο οικογενειών τσοπάνηδων της περιοχής,  της οικογένειας  του Γιάννη(δάσκαλου) και Βάσως  Ρουσιά   από του Σέρβου που είχε αναλάβει και το βράσιμο του κρέατος ξεκινώντας πρωί-πρωί και της οικογένειας του Απόστολου και Γιάννας Μπράβου  από τη Μαλάσοβα.
Η Γραμματέας του Ομίλου και Δημ. Σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας   Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή καλωσόρισε τους εκδρομείς και ευχαρίστησε τους τσοπάνηδες για τη προσφορά των εδεσμάτων. Ο  Πρόεδρος  Ευθύμιος Αποστολόπουλος, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εξόρμηση και τόνισε για άλλη μια φορά  την ιστορικότητα του χώρου, αφού μέχρι το 1750 περίπου υπήρχε χωριό με το όνομα "Αρτοζήνος" που το κατέστρεψαν ολοσχερώς οι Τούρκοι και γλύτωσε μόνο ένα μωρό, εκ του οποίου προέρχεται η οικογένεια των Κομνηναίων.
Η Αντιπρόεδρος του Ομίλου και Δημ. Σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας  Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου εμπνευσμένη από την υπέροχη διαδρομή της πεζοπορίας, είχε κάποιες ιδέες για ήπιας μορφής ανάδειξη του ορεινού όγκου του Αρτοζήνου και έκανε προτάσεις για πραγματοποίηση δραστηριοτήτων αναψυχής της νεολαίας.
Στη συνέχεια μίλησε εκτενέστερα για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη περιοχή ο Νομικός Σύμβουλος και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ   Αναστάσιος Κουμουτσάρης.
Επίσης παρευρίσκοντο στην εκδήλωση το μέλος του ΔΣ και Δημ. Σύμβουλος Ιλίου  Γιάννης Ν. Βέργος και τα μέλη του ΔΣ Αθανάσιος Παπαθεοδώρου, Δήμητρα Χειμώνα-Τσαντήλα, Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σέρβου  Γιάννης  Ρουσιάς, ο οποίος διέθεσε τραπεζοκαθίσματα για τις ανάγκες του γεύματος, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Σερβαίων Αθανάσιος Σχίζας και ο τοπικός σύμβουλος Λυκούρεσι Αθανάσιος Κομνηνός.

 
                                   




Ακολούθησε γλέντι που περιλάμβανε σπάνια δημοτικά τραγούδια  από το Γιάννη Κ. Ρουσιά και απ' άλλους εκδρομείς που εκφράστηκαν ελεύθερα όπως ταιριάζει στο βουνό, τραγούδια από επιλεγμένους δίσκους και χορό. Τη φροντίδα του ήχου και της μουσικής είχε το μέλος του συλλόγου Νίκος Α. Τρουπής.
 


Το ΔΣ του Ορειβατικού Ομίλου «Η ΓΚΟΥΡΑ» ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στη πραγματοποίηση της εκδήλωσης στον Αρτοζήνο.
 ........................

7 σχόλια:

  1. Τί ωραία!..ας πάρουμε τα βουνά λοιπόν, αφ ενός για να γνωρίσουμε τον τόπο μας και αφ ετέρου γιατί το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα μονοπάτια της φύσης τα ανταμώματα παίρνουν άλλο χρώμα και αξία! Να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 11 φωτογραφίες που δημοσιεύετε στο παρόν άρθρο βλέπω μόνο μια φωτογραφία της φύσης.
    Όλες οι υπόλοιπες δείχνουν την παρέα (τα συμμετέχοντα μέλη του Ομίλου) σε διάφορα στιγμιότυπα με φόντο τη φύση...
    Καλό είναι να βγάζετε αναμνηστικές φωτογραφίες από τις εξορμήσεις σας, αλλά σε ένα ιστολόγιο που λέτε ότι έγινε για να προβάλλει τη φύση και τον πολιτισμό, θα πρέπει να φροντίζετε να βγάζετε και να δημοσιεύετε περισσότερες φωτογραφίες της φύσης και όχι μόνο μια, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 9% επί του συνόλου.
    Αν έχετε τραβήξει και άλλες τέτοιες φωτογραφίες, που πρέπει να έχετε γιατί βλέπω μια στην επικεφαλίδα του ιστολογίου σας που δείχνει κάποιο αλώνι με τα ερείπια μιας αγροικίας, καλό θα ήταν να τις δημοσιεύσετε για να είσαστε συνεπείς με τα γραφόμενά σας... ότι δηλαδή το blog έχει γίνει για να προβάλλει τη φύση και δεν έχει άλλους ανομολόγητους στόχους.
    Ακόμη σας επισημαίνω ότι δύο από τις φωτογραφίες που δημοσιεύετε είναι επιεικώς απαράδεκτες όσον αφορά το γούστο και τον πολιτισμό που εκπέμπουν. Είναι η φωτογραφία που δείχνει την πηγή στον Αγιο-Δημήτρη με δύο σακούλες σουπερμάρκετ εκατέρωθεν της κορύτας και το πανό που φροντίσατε να αναρτήσετε στα δέντρα για να τραβήξετε τη φωτογραφία και με τον τρόπο αυτό να προβάλλετε τη συγκεκριμένη εκδήλωση του Ομίλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε Ανώνυμε,
    λυπάμαι αν δεν καταλάβατε, αλλά η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει ως θέμα τη δραστηριότητα του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ".
    Όσο για τους ανομολόγητους στόχους που αναφέρετε, πείτε κάτι συγκεκριμένο και επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση για λόγους δικαιοσύνης και τάξεως. Δεν έχω κανένα στοιχείο για να υποστηρίξω ότι μέσω του ιστολογίου σας μπορεί να εξυπηρετούνται άλλοι στόχοι πέραν εκείνων που εσείς επίσημα δηλώνετε, ότι δηλαδή δημιουργήθηκε για να προβάλλει τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής. Από την απάντησή σας καταλαβαίνω ότι για τεχνικούς κυρίως λόγους δεν είχατε τη δυνατότητα να δείξετε φωτογραφίες της εξαιρετικής θέας που απολαύσατε από την κορυφή του Αρτοζήνου και του Χαλασμένου Βουνού. Θα είμαστε σε αναμονή και θα χαρούμε ειλικρινά αν θελήσετε να δημοσιεύσετε φωτογραφίες με τις φυσικές ομορφιές της περιοχής σε μελλοντικές αναρτήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διάβασα την ωραία περιγραφή του άρθρο σου και νόμισα πως και εγώ εκεί είμαι!...Όταν όμως διάβασα το σχόλιο του ανωνύμου για την φωτογραφία της βρύσης του Αγίου Δημήτρη, είπα: Κρίμα!...Μέχρι και εδώ στην βρύση των Θεών, των Αγίων, εκεί που έπινε ο Ζεύς νερό έφτασε η βαρβαρότητα των πλαστικών υλών….! Σίγουρα θα έχεις και άλλες καλές φωτογραφιές και βίντεο της φύσης του Αρτοζήνου για να απολαύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς ενημέρωση όλων σχετικά με τις τσάντες:
    Ο Όμιλος φρόντισε για τους "ξεχασιάρηδες" εκδρομείς και τοποθέτησε δίπλα από τη βρύση, μέσα στις τσάντες ποτηράκια για να πιούν νερό μετά την αρτοκλασία. Επίσης τοποθέτησε άδεια μπουκαλάκια για να τα γεμίσουν και να τα πάρουν μαζί τους στη πεζοπορία. Όλα αυτά μαζεύτηκαν επιμελώς αργότερα. Ασφαλώς θα ήταν πολύ καλύτερα και πιο οικολογικά αν είχαμε πήλινα ή ξύλινα ποτήρια ή βαρέλες για το δρόμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο αυτό.

    Επαναλαμβάνω, η ανάρτηση αφορά στη δραστηριότητα του Ομίλου. Φωτογραφίες που να απεικονίζουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής δεν αποκλείεται να αναρτηθούν μελλοντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή