Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Παραδοσιακή ανοιξιάτικη συνταγή από τη Γορτυνία- Γαλόπιτα με μαράθια


Υλικά:
2 κιλά γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο
300 γραμ. αλεύρι
4 αυγά
300 γραμ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη ή λάδι (παλιά έβαζαν λίπος  από το χοιρινό)
Αλάτι
Μάραθο αρκετό





 
 
 Εκτέλεση: Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα μαράθια(μάραθος) για να τα έχουμε έτοιμα για το τέλος. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Κατόπιν ρίχνουμε το βούτυρο, στη συνέχεια το αλεύρι και πριν κάψει το γάλα,  ανακατεύουμε καλά με συρμάτινο αναδευτήρα για να μην σβολιάσει. Στην ανάγκη βάζουμε μέσα το χέρι μας, όσο είναι ακόμα χλιαρό το γάλα και ανακατεύουμε λιώνοντας τους σβώλους που θα σχηματισθούν. Έτσι έκαναν οι γιαγιάδες μας.
Σε λίγο το μίγμα θα αρχίσει να  πήζει. Εμείς ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει και συγχρόνως χτυπάμε τα αυγά. Μόλις γίνει πηχτός χηλός, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Τελευταία προσθέτουμε τα μαράθια και ανακατεύουμε ξανά. 
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, ρίχνουμε το μίγμα και το στρώνουμε όσο γίνεται. Δεν μας πειράζει αν η επιφάνεια είναι ανώμαλη. Ρίχνουμε στην επιφάνεια κομματάκια βουτύρου και τα απλώνουμε με ένα κουτάλι, όσο το βούτυρο λειώνει σιγά-σιγά από τη θερμότητα του μίγματος. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 45 λεπτά. Μόλις ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να κόβεται κιόλας και τη τρώμε ελαφρώς ζεστή. Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πολύ βαρύ φαγητό.
Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν την άνοιξη στα χωριά της Γορτυνίας γιατί τη περίοδο εκείνη είχαν αρκετό  γάλα και μπόλικα μαράθια.
Περισσότερες παραδοσιακές συνταγές θα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου