Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Δημοτικά τραγούδια του Μάη και του έρωτα απ' όλη την Ελλάδα

Ας απολαύσουμε ένα πολύ μικρό δείγμα της ποικιλίας των δημοτικών μας τραγουδιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, που μιλούν για το Μάη, τον έρωτα, την αγάπη και τα νιάτα. Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί το πρώτο μέρος και έπεται συνέχεια.
Είναι ένα εορταστικό αφιέρωμα στους φίλους επισκέπτες και αναγνώστες του ιστολογίου.


 





 Α' ΜΕΡΟΣ
 α) "Ο κάμπος επρασίνισε απ' τα πολλά λουλούδια, κι εσύ δεν βγαίνεις να σε ιδώ γειτόνισσα καινούρια...........".  Χαρακτηριστικό τραγούδι  της Αρκαδίας και γενικότερα της Πελοποννήσου.
Όλοι οι Αρκάδες το αγαπάμε πολύ.


β)  "Να ήμουν εκεί που γδύνεσαι και κάνεις το σταυρό σου, να σήκωνα το πάπλωμα να 'πεφτα στο πλευρό σου......."   Καγκέλι Λεπενιώτικο από τα Μέγαρα  με το Γ. Παπασιδέρη που υμνεί τα νιάτα και τον έρωτα.



γ)  "Τώρα είν' ο Μάης κι η άνοιξη........"  Τραγούδι της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με τον Παναγιώτη Λάλεζα.  Αργό, λυρικό, μελωδικό, δοσμένο με το τοπικό χρώμα.



δ) "Λιώσανε τα χιόνια, μωρέ λιώσανε.........Τα χιόνια τα 'λιωσε η βροχή κι εσύ κοιμάσαι μοναχή.......".  Τραγούδι ηπειρώτικο της άνοιξης, της αγάπης και της ξενητειάς από το Δημήτρη Βάγια



ε) " Άνοιξαν τα δέντρα ούλα, κι οι αμυγδαλιές....." Υπέροχο μακεδονίτικο τραγούδι της άνοιξης και της αγάπης από το Γ.Μπαγιώκη.
  


στ) "Τώρα Μάης........." . Τραγούδι από τη Θράκη γεμάτο ρυθμό και ζωντάνια, με τον Καρυοφίλη Δοϊτσίδη και τις κόρες του Αντριάνα και Θεοπούλα.


..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου