Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Παραδοσιακή αποκριάτικη συνταγή από τη Γορτυνία

 Μακαρόνια πλαστά τσιγαριστά
(Γορτυνία Αρκαδίας)
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα: www.kokkinorachi.gr όπου υπάρχουν κι άλλες παραδοσιακές   συνταγές.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 αυγό
Αλάτι λίγο
Νερό όσο πάρει ΄
Μυτζήθρα μπόλικη
Βούτυρο ή λάδι

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και νερό σιγά-σιγά ζυμώνοντας έτσι ώστε να πετύχουμε μια σκληρή ζύμη αλλά εύπλαστη. Αφήνουμε λίγο τη ζύμη σκεπασμένη. Κατόπιν πρέπει να την πλάσουμε σε μακαρόνια. Υπάρχουν δύο τρόποι. 
Ο πρώτος είναι ο παραδοσιακός, των γιαγιάδων μας, που έβαζαν τη ζύμη στο πλαστήρι και με τα δύο χέρια πλάθοντας την άκρη της σχημάτιζαν ένα συνεχές κορδόνι ζύμης το οποίο έπεφτε μέσα στο σκαφίδι ενώ συγχρόνως έριχναν  αλεύρι στο σημείο εκείνο για να έχουν επιτυχημένο αποτέλεσμα.
(Φωτο: 1983.Κοκκινοράχη Γορτυνίας. Πλάσιμο μακαρονιών στο πλαστήρι)
Ο δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα (αυτό που φτιάχνουμε και φύλλα) στη θέση που είναι για μακαρόνια μόνο που εκεί πρέπει να κάνουμε σκληρότερη ζύμη και αρκετά αλευρωμένη για να σχηματίζονται ωραία τα μακαρόνια. Αναλόγως την όρεξη διαλέγει κανείς τον τρόπο που επιθυμεί. Τα μακαρόνια που ετοιμάζουμε σιγά-σιγά, μέχρι να ετοιμαστούν όλα, τα απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντιλο για να ξεραθούν λίγο και για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Κατόπιν βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια μέσα λίγα –λίγα και αραιά. Ανακατεύουμε με μεγάλη πιρούνα και προσέχουμε να μην κολλήσουν. Το βράσιμο διαρκεί περίπου 6 λεπτά. Τα σουρώνουμε καλά αφού προσθέσουμε αρκετό κρύο νερό. Σερβίρουμε στα πιάτα ως εξής:
Πασπαλίζουμε το πιάτο με τριμμένη μυτζήθρα, στη συνέχεια βάζουμε μακαρόνια και συνεχίζουμε εναλλάξ για 2-3 στρώσεις. Στο τέλος πασπαλίζουμε με μυτζήθρα. Σ’ ένα κατσαρόλι  ή τηγάνι βάζουμε το βούτυρο το αφήνουμε αρκετά στη φωτιά και κατόπιν «καίμε» τα μακαρόνια. Οι γιαγιάδες μας ζέσταιναν το βούτυρο τόσο πολύ που ήταν θορυβώδες το «κάψιμο» γι’ αυτό τα έλεγαν και τσιγαριστά.
Η μυτζήθρα που ρίχνουμε από πάνω, πριν το τσιγάρισμα παίρνει ένα ωραίο ροδαλό χρώμα. Η συνταγή αυτή έχει πολύ απλά υλικά αλλά θέλει λίγο παραπάνω χρόνο προετοιμασίας. Είναι όμως τόσο νόστιμη!
Το φαγητό αυτό το έτρωγαν το βράδυ των Αποκριών (Της Τυρινής) πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή και το βράδυ στις 14 Νοέμβρη (Αγίου Φιλίππου) που απόκρευαν για τη νηστεία των Χριστουγέννων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου