Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Το "πελίτι", δίκτυο συλλογής, διατήρησης και διάδοσης των εντοπίων ποικιλιών

Πριν λίγες μέρες, ένας φίλος, μου  χάρισε το Οικολογικό Ημερολόγιο 2011 που εκδίδει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης(www.ecology-salonika.org), όπου ανάμεσα στις σελίδες του και στα πολλά οικολογικά θέματα που αναπτύσσει ξεχώρισα ένα κείμενο με τίτλο: «Το  πελίτι, δίκτυο συλλογής, διατήρησης και διάδοσης των εντοπίων ποικιλιών» και το αναδημοσιεύω. Το θέμα του, έχει εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον και όχι μόνο.  
Το κείμενο έχει ως εξής:

Το «πελίτι» ξεκίνησε, την άνοιξη του 1995 από τον Παναγιώτη Σαϊτανούδη, ο οποίος είναι σήμερα ο συντονιστής των δράσεων του. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά. Η επωνυμία «Πελίτι» είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου νομού Δράμας. Οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι: η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος και η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών. Το «πελίτι» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία εθελοντικής βάσης, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο Δράμας. Αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη οργάνωση στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκτελεί εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και στην νησιωτική χώρα. Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει και διανείμει πάνω από 1500 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.λ.π. σε 60.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές. Ένα μέρος από τις ποικιλίες που εντοπίζονται καταλήγουν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό. Ένα άλλο μέρος πηγαίνει σε συνεργαζόμενους καλλιεργητές-διατηρητές, προκειμένου να αναλάβουν τη ζωντανή διατήρηση του και την αξιολόγηση του. Το «Πελίτι» έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν.
Κάθε χρόνο οργανώνει σε διαφορετική περιοχή της Ελλάδας την Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, ενώ από το 2000 ξεκίνησαν τα κατά τόπους αγροκτήματα για την  διαφύλαξη των ντόπιων ποικιλιών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Το 2002 το «Πελίτι» πρότεινε και καθιέρωσε την 7η Απριλίου ως ημέρα αφιερωμένη στις ντόπιες ποικιλίες, ημερομηνία που υιοθετήθηκε διεθνώς. Το «εγχειρίδιο για τη συλλογή και διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών», είναι ένα βιβλιαράκι που αναφέρεται στο πώς να γίνει η συλλογή και η συντήρηση των σπόρων. Εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές. Το 2002 ξεκίνησε το «Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι» με σκοπό: την επαφή και συνεργασία των ανθρώπων χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, ενώ κάθε χρόνο εκδίδεται το έντυπο «από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά».
Οποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες θα βρει στην ιστοσελίδα: www.peliti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου