Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Κοκκινοράχης Ηραίας

   Στις 21 Αυγούστου 2010 εγκαινιάστηκε στο χωριό Κοκκινοράχη του Δήμου Ηραίας Αρκαδίας, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το Πολιτιστικό Κέντρο Κοκκινοραχιτών  όπως ονομάστηκε. Το συγκεκριμένο έργο είναι σπουδαίο επίτευγμα για ένα μικρό χωριό όπως η Κοκκινοράχη που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Απανταχού Κοκκινοραχιτών όσον αφορά στις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η αίθουσα αυτή λειτουργούσε με ελλείψεις μέχρι τώρα, κυρίως  για δυσάρεστα γεγονότα. Εκτός από μια χρονιά που έγινε εκεί γιορτή νεολαίας δεν είχε λειτουργήσει ξανά για χαρούμενο γεγονός. Έτσι φέτος ο Σύλλογος Απανταχού Κοκκινοραχιτών αποφάσισε να κάνει εγκαίνια στο Πολιτιστικό Κέντρο, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πλήρους λειτουργίας, για να δώσει την ευκαιρία στους Κοκκινοραχίτες να χαρούν και να γιορτάσουν όλοι μαζί σ’ αυτή την αίθουσα. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη  στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Αγιασμός εγκαινίων



Το απόγευμα Σαββάτου 21 Αυγούστου, λίγο πριν το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, συγκεντρώθηκαν όλοι στο προαύλιο χώρο και ο παπα-Γιώργης έκανε τον αγιασμό.



                                             

Η κ. Θανοπούλου Ελένη και η κ. Γεωργοπούλου
Βασιλική κόβουν την κορδέλα

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοραχιτών κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος καλωσόρισε όλους τους πατριώτες και κάλεσε την πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου και Δημ.Σύμβουλο του Δήμου Ηραίας, τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με τη κ. Βασιλική Γεωργοπούλου, μητέρα του Κων/νου Γεωργόπουλου, επίσης τιμώμενο πρόσωπο. Κατόπιν οι καλεσμένοι πέρασαν στο εσωτερικό του Κέντρου όπου διατέθηκε κέρασμα με χειροποίητα ντόπια γλυκά(σκαλτσούνια) και διάφορα αναψυκτικά. Όλοι θαύμασαν το Κέντρο που είναι ένα καλόγουστο κτίριο, πραγματικό στολίδι. Στη συνέχεια οι καλεσμένοι πέρασαν στα  γιορτινά τραπέζια που είχαν τοποθετηθεί στο προαύλιο και ακολούθησαν δυο απονομές τιμητικών βραβείων από το Σύλλογο Κοκκινοραχιτών σε Κοκκινοραχίτες που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου.
Η κ. Θανοπούλου παραλαμβάνει
το βραβείο της από τον κ. Κ.Γιαβρούμη



Η πρώτη έγινε στην κ. Ελένη Θανοπούλου- Χριστοπούλου,  
πρώην πρόεδρο του συλλόγου, Δημ. Σύμβουλο του Δήμου Ηραίας και Αντιπρόεδρο  του Ορειβατικού Ομίλου «Η Γκούρα». Η συμβολή της στο έργο ήταν πολύ μεγάλη αφού αγωνίστηκε από την θεμελίωση του μέχρι την αποπεράτωση. Η κυρία Θανοπούλου παρέλαβε το βραβείο από τον Νομαρχ. Σύμβουλο Αρκαδίας κ. Κων/νο Γιαβρούμη που παρευρισκόταν στα εγκαίνια.




Η κ. Β. Γεωργοπούλου παραλαμβάνει το βραβείο
του γιού της από τον κ.Δ. Κρεββατά
Η δεύτερη βράβευση  έγινε στον κ. Κωνσταντίνο Ι. Γεωργόπουλο που συνέβαλε σημαντικά, αφού με ενέργειες του εγκρίθηκε κρατική επιχορήγηση που διατέθηκε στην κατασκευή του έργου. Το βραβείο παρέλαβε η μητέρα του κ. Βασιλική Γεωργοπούλου, λόγω κωλύματος του ιδίου να παραστεί, από τον διατελέσαντα δάσκαλο του δημοτικού σχολείου Κοκκινοράχης στο τέλος της δεκαετίας του ’60, κ. Δημήτριο Κρεββατά, καλεσμένο της εκδήλωσης.





Η ώρα του φαγητού
Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε  ο φίλος της Κοκκινοράχης κ. Γεώργιος Ιωαννίδης από Λυσσαρέα και ο κ. Φώτης Κουτσολαμπρόπουλος ταμίας του Συλλόγου Λυσσαρεωτών.
Ακολούθησε δείπνο, προσφορά του Συλλόγου Κοκκινοραχιτών και κατοίκων της Κοκκινοράχης που περιλάμβανε σπιτικά φαγητά, σουβλάκια, γίδα βραστή στο καζάνι με ξύλα, ντόπιο τυρί, ζυμωτό ψωμί ψημένο σε σπιτικό ξυλόφουρνο, κ.α. Όλα προετοιμάστηκαν και σερβιρίστηκαν με προσωπική φροντίδα των μελών του ΔΣ και μελών του συλλόγου.




Η ώρα του χορού
Πάνω από 100 άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Γρήγορα το κέφι άναψε και ξεκίνησαν οι χοροί.  Χόρεψαν
μικροί και μεγάλοι. Ήταν μια φανταστική νύκτα, πρωτόγνωρη για τη Κοκκινοράχη, όπου έδεναν υπέροχα τα δημοτικά τραγούδια, οι χοροί, ο καινούριος φωτισμός της εκκλησίας και το φεγγάρι που ξεπρόβαλλε στον ουρανό.





Πατήστε στο βίντεο για να δείτε το χορό των Κοκκινοραχιτών

Αφού σίγησαν οι χοροί και τα μεγάφωνα, οι τελευταίες παρέες κάθισαν στην άκρη του προαυλίου ατενίζοντας τον νυκτερινό ορίζοντα και με ρομαντική διάθεση τραγούδησαν παλιά δημοτικά τραγούδια σε αντικριστές ομάδες. Ήταν η απογείωση της γιορτινής βραδιάς. Το κλείσιμο έγινε με την απόλαυση ενός χλιαρού τραχανά βρασμένου στο κρεατόζουμο που είχε απομείνει και την επιβεβαίωση του πρωινού ραντεβού της επόμενης μέρας για πεζοπορία στο βουνό. Πατήστε στο βίντεο για ακούσετε ένα από τα τραγούδια που τραγούδησαν οι Κοκκινοραχίτες. "Θέλω ν' ανέβω σε βουνό, μαυρομάτα μου"

Μπράβο στο Σύλλογο Κοκκινοραχιτών που με τις λίγες δυνάμεις του κατάφερε να έχει Πολιτιστικό Κέντρο! Μπράβο στο Σύλλογο Κοκκινοραχιτών για τη διοργάνωση των εγκαινίων του Κέντρου που ήταν άψογα! Μπράβο και σε κάθε Πολιτιστικό Σύλλογο που δραστηριοποιείται και πετυχαίνει να πραγματοποιεί πάσης φύσεως έργο για τα μέλη του. Τα Πολιτιστικά Κέντρα ή οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων είναι πλέον μια αναγκαιότητα για τα χωριά μας όπως επίσης και οι ξενώνες. Τα χωριά της Αρκαδίας, ειδικότερα της Ηραίας, έχουν ανάγκη τους Συλλόγους και όλοι πρέπει να τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι κατά κύριο λόγο βασίζονται στην εθελοντική εργασία την οποία όλοι μπορούμε να προσφέρουμε. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά γι αυτό πρέπει να τους κρατάμε «ζωντανούς» και δραστήριους.
Το ΔΣ του Συλλόγου  Κοκκινοραχιτών: Από αριστερά Κων/να Μπάκα Ταμίας,  Αθανάσιος Θανόπουλος μέλος,  Δημήτριος Νικολόπουλος μέλος,  Γεώργιος Διαμαντόπουλος Πρόεδρος,  Νίκη Νικολοπούλου Αντιπρόεδρος,  Δημοσθένης Θανόπουλος μέλος,  Τάκης Θανόπουλος Γραμματέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου