Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Έγιναν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Σέρβου Αρκαδίας

Πολιτιστικό Κέντρο Σέρβου
εγκαίνια- μιλάει ο γραμμ.του ΔΣ Νίκος Αρ.Τρουπής
Ο Σύνδεσμος Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου  στου Σέρβου Αρκαδίας στις 14 Αυγούστου 2010 παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Παραβρέθηκαν πολλοί Σερβαίοι, σύσσωμο το ΔΣ  του Συνδέσμου και επίσημοι προσκεκλημένοι όπως ο Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αρκαδίας (ΤΕΔΚΑ) και Δήμαρχος Τρικολώνων  κ. Γεώργιος Μπαρούτσας, ο Δήμαρχος Λαγκαδίων κ. Στάθης Κούλης, ο Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Ηραίας κ. Αθανάσιος Μπόρας, η Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Ηραίας και Αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Ομίλου « Η ΓΚΟΥΡΑ» κυρία Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου και ο τέως Δημ. Σύμβουλος Δήμου Ηραίας κ. Δημήτρης Γαβράς. Επίσης ο Νομαρχ. Σύμβουλος κ. Γιάννης Γιαννόπουλος και από το Σύλλογο Λυκουρεσαίων ο  δικηγόρος κ. Αναστάσιος Κουμουτσάρης. Ο εφημέριος του χωριού πατήρ Σωτήριος έκανε τον αγιασμό και την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο επί πολλά χρόνια πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Σερβαίων κ. Στάθης Δάρας.
 πατήστε εδώ για το βίντεο των εγκαινίων
Τηρώντας το πρωτόκολλο ο γραμματέας του ΔΣ κ. Νικόλαος Αρ. Τρουπής κάλεσε τους  επισήμους ν’ απευθύνουν χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες του Προέδρου του Συνδέσμου κ. Θεόδωρου Γ. Τρουπή και  του μέλους του ΔΣ κ. Χρήστου Ι. Μαραγκού
Εκπρόσωποι φορέων στα εγκαίνια
για το ιστορικό της ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου με λεπτομερή αναφορά στη δωρεά του οικοπέδου, στις οικονομικές προσφορές και στην εθελοντική εργασία πολλών Σερβαίων αφού το έργο πραγματοποιήθηκε μόνο απ’ αυτές, χωρίς κρατικές ενισχύσεις εκτός από την μοναδική επιχορήγηση της ΤΕΔΚΑ ύψους 3.500,00 ευρώ.
Βραβεύτηκαν από τον Σύνδεσμο, ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ για την ξεχωριστή προσφορά τους στο Σύνδεσμο και στο χωριό οι εξής Σερβαίοι: Στάθης Δάρας, Γεώργιος Τσαντίλης, Νικόλαος Ι. Μαραγκός, Ιωάννης Αθ. Μαραγκός.


εσωτερικό του ΠΣΚ
Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση όπου προσφέρθηκαν κεράσματα, ποτά και αναψυκτικά. Είναι αναγκαίο να τονιστεί η αναγκαιότητα και η αξία του συγκεκριμένου έργου καθώς και κάθε ανάλογου έργου που πραγματοποιείται στα χωριά μας  γιατί συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περιφέρειας. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Σερβαίων αλλά και σε κάθε πολιτιστικό σύλλογο που εργάζεται για το καλό της τοπικής κοινωνίας βασιζόμενος στη θέληση, στον εθελοντισμό, στην υπευθυνότητα, στο φιλότιμο, στη φιλοπατρία και σε τόσα άλλα ευγενή αισθήματα των μελών του και δεν τα περιμένει αναγκαστικά όλα από την πολιτεία.


15 Αυγούστου-περιφορά εικόνας
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι απαραίτητοι και πρέπει να δραστηριοποιούνται έντονα γιατί οι υπηρεσίες τους στα χωριά μας είναι πολύτιμες.
Τη Κυριακή 15 Αυγούστου 2010 εορτάστηκε με λαμπρότητα η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στον ομώνυμο ναό καθώς και με πανηγυριώτικο κλίμα το βράδυ στα μαγαζιά του χωριού.





ομιλία Χ. Αθ. Μαραγκού
Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010, ο Σύνδεσμος πραγματοποίησε δυο εκδηλώσεις στην αίθουσα του εγκαινιασθέντος   Πολιτιστικού Κέντρου. Η πρώτη έγινε τις πρωινές ώρες με ελεύθερη συζήτηση και προβληματισμό που έκλεισε όμως με τραγούδια και η δεύτερη το απόγευμα. Η απογευματινή εκδήλωση περιλάμβανε δυο σημαντικές ομιλίες. Στην πρώτη ομιλία έγινε μια συνοπτική πλην όμως περιεκτική αναφορά στην ιστορία του χωριού Σέρβου και τα γενεαλογικά δέντρα των Σερβαίων από τον Χρήστο Αθ. Μαραγκό, στρατηγό ε.α. Είναι αξιοσημείωτη η προσήλωση με την οποία το ακροατήριο παρακολούθησε τον ομιλητή. Στη δεύτερη ομιλία έγινε ιστορική αναδρομή στο ιστορικό του Συνδέσμου Σερβαίων από το 1922 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα από τον Στάθη Δάρα, παιδίατρο πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Σερβαίων.

τραγούδι στη πλατεία
Μετά το πέρας των ομιλιών οι παραβρισκόμενοι ανέβηκαν  στην υπερκείμενη πλατεία η οποία  πρόσφατα επεκτάθηκε από το Δήμο Ηραίας και εγκαινιάστηκε μια μέρα πριν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου. Η βραδιά έκλεισε γύρω από ένα κύκλο τραπεζιών τραγουδώντας τοπικά και σπάνια δημοτικά τραγούδια σε αντικριστές παρέες αναβιώνοντας κατά κάποιο τρόπο τα παλιά πανηγύρια στη Ράχη. Το τραγούδι έφερε και το χορό. Στην αρχή εντελώς παραδοσιακά δηλαδή η μια παρέα τραγουδούσε και η άλλη χόρευε και κατόπιν με τη χρήση της μεγαφωνικής εγκατάστασης όπου η καινούργια πλατεία γέμισε από 3-4 κύκλους χορών.

Τη μεγαλύτερη συγκίνηση προκαλούσε η
χορός στη πλατεία


συμμετοχή στο τραγούδι και στο χορό μεγάλων ανθρώπων που έβλεπε κανείς την ευχαρίστηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους. Τη σκυτάλη της διασκέδασης παρέλαβε ύστερα η νέα γενιά μέχρι αργά τη νύκτα.
Η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου έκανε μια καλή αρχή. Οι προσδοκίες είναι πολλές για το μέλλον. Καλορίζικο!!!! 




Ακολουθούν δυο βίντεο από το τραγούδι και το χορό των Σερβαίων στις 16/8/2010.


       






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου