Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Παραδοσιακή συνταγή από την Αρκαδία

Γίδα  με τραχανά και ντομάτα

Στα πλαίσια των λαογραφικών αναζητήσεων και καταγραφών αυτού του ιστολογίου προτείνω κατά διαστήματα παραδοσιακές γεύσεις. Το φαγητό που περιγράφω είναι καλοκαιρινό. Η πλέον κατάλληλη εποχή για να μαγειρέψουμε το κρέας της γίδας είναι κυρίως  το καλοκαίρι γιατί τότε το ζώο δεν θηλάζει, δεν είναι σε εποχή παραγωγής γάλακτος και δεν είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Μπορεί να μαγειρευτεί και σε άλλη εποχή του χρόνου αρκεί η γίδα να είναι στέρφα(δηλαδή να μην εγκυμονεί και να μην έχει γεννήσει). Στη πληθώρα των γεύσεων που μας κατακλύζει ας ξεχωρίσουμε κάποιες από τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας και ας τις βάλουμε ξανά στη καθημερινότητα μας.
Αυτό το φαγητό το γεύτηκα στο Ελληνικό(Μουλάτσι) Γορτυνίας, σε σπίτι φίλων όπου φιλοξενηθήκαμε με την παρέα μου. Το φτιάχνουν όμως και σε πολλά άλλα μέρη της επαρχίας.

Υλικά:
     2    κιλά γίδα
     1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
     1 κουτάλα λάδι
     3-4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
     2 κούπες τραχανά ξινό
     Λίγα φύλλα δυόσμου και φρουσκουνιού
     Αλάτι, πιπέρι


Έχουμε τη γίδα σε μερίδες και την πλένουμε καλά. Κατόπιν τη βάζουμε με νερό στη κατσαρόλα μέχρι να την σκεπάζει και τη τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν αρχίζει ο βρασμός και μαζεύει το «άφρι» στην επιφάνεια ή την ξαφρίζουμε ή πετάμε αυτό το νερό και ρίχνουμε άλλο προκειμένου να βράσει. Προσέχουμε να έχει νερό αρκετό γιατί δεν θα ξαναρίξουμε στη συνέχεια. Δεν ενδείκνυται η συνεχής προσθήκη νερού γιατί εμποδίζει το κρέας να βράσει και το σκληραίνει. Επίσης δεν βάζουμε από την αρχή το αλάτι. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λάδι. Οι γιαγιάδες μας που μαγείρευαν στη φωτιά με ξύλα έλεγαν: Η γίδα θέλει χαμηλή φωτιά, συνεχόμενη και «αμίλητη» δηλαδή να μην ανοίγεις συνέχεια τη κατσαρόλα. Η γίδα θα βράσει σε πολλές ώρες ανάλογα με την ηλικία της.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμη προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αλατοπίπερο, το δυόσμο και το φρουσκούνι(αν υπάρχει). Αν δεν θέλουμε τα κομματάκια ντομάτας τότε την κάνουμε χυμό και την προσθέτουμε. Ωποσδήποτε όμως να είναι φρέσκια ντομάτα γιατί του δίνει μοναδική νοστιμιά. Αφού βράσουν όλα αυτά μαζί, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα. Παίρνουμε το ζουμί, το γυρίζουμε σε άλλη κατσαρόλα προσέχοντας να μην πέσουν τα κατακάθια όπου υπάρχουν μικρά κοκαλάκια. Αν θέλουμε το σουρώνουμε. Αν κρίνουμε ότι είναι λίγη η ποσότητα του ζουμιού προσθέτουμε νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν χοχλάζει ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και ανακατεύουμε. Το φαγητό θα βράσει σ’ ένα τέταρτο περίπου και πρέπει να είναι αραιό. Τρώγεται χλιαρό το καλοκαίρι και φυσικά πολύ ζεστό το χειμώνα. Σερβίρεται το κρέας  στο πιάτο  μαζί με τον τραχανά ή χωριστά.
Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό από την παράδοση μας.
Περισσότερες παραδοσιακές συνταγές που έχω καταγράψει θα βρείτε στο site: www.kokkinorachi.gr

2 σχόλια: