Εικόνες της φύσης

Εικόνες της φύσης
Τρίπολη Αρκαδίας-Πλατεία Άρεως, Ο Αρχιστράτηγος του Αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Εκδήλωση Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ" στις 15/5/2010 "Στα στανοτόπια του Αρτοζήνου"












Ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Ηραίας «Η ΓΚΟΥΡΑ» στις 15/5/2010 πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εκδήλωση «ΣΤΑ ΣΤΑΝΟΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΟΖΗΝΟΥ» στο βουνό Αρτοζήνος και στο Φαράγγι της Γκούρας-υπό την αιγίδα του Δήμου Ηραίας- με τροποποίηση στο πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς από την νύκτα της προηγούμενης μέρας έπεφτε ασταμάτητη βροχή και φυσούσε δυνατός άνεμος. Το πρόγραμμα του Ομίλου που είχε ανακοινωθεί αρκετό καιρό πριν, ήταν προσαρμοσμένο στα δεδομένα μιας ανοιξιάτικης μέρας και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως, υπό τις επικρατούσες συνθήκες. Παρά τη χειμωνιάτικη όψη του καιρού, πραγματοποιήθηκε στο ξωκλήσι του Αγιοδημήτρη στις 10.00 π.μ. από τον πατέρα Νικόλαο από Λαγκάδια -ο οποίος ήλθε με εντολή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία ύστερα από αίτηση του Ομίλου- παράκληση και αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του Ομίλου, των ποιμένων και όλων των παρευρισκομένων σε μια λιτή και συγκινητική ατμόσφαιρα ψάλλοντας τα απολυτίκια του Αγίου Γεωργίου(εθιμικά γιορτή των τσοπάνηδων) και του Αγίου Δημητρίου με τη βοήθεια του ψάλτη κ. Γ. Λουμιώτη, προέδρου Τ.Σ Λουτρών Ηραίας.
Ο άρτος ήταν προσφορά των Τάκη και Ελένης Θανοπούλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου έχει ανεγερθεί από τον Δημ. Τσαντίλη (από του Σέρβου) το 1954, πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού. Μετά την αρτοκλασία οι παρευρισκόμενοι εκδρομείς γεύτηκαν τον άρτο και το νερό της πηγής του Αγιοδημήτρη και θαύμασαν το ειδυλλιακό τοπίο του Οροπεδίου του Αρτοζήνου ενώ η υπαίθρια ψησταριά έψηνε τα αρνιά στο διπλανό χωράφι παρά τις αντιξοότητες εξ αιτίας του καιρού. Κάποιοι περπάτησαν στη γύρω περιοχή υπό βροχή. Αποφασίστηκε από το ΔΣ του Ομίλου να ματαιωθεί η πεζοπορία και η κεντρική εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο χωριό Λυκούρεση, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως προβλεπόταν από απόφαση του ΔΣ σε προηγούμενη συνεδρίαση.
Οι εκδρομείς συγκεντρώθηκαν εκεί στις 1:00 μ.μ περίπου και λίγο μετά ξεκίνησε η διαδικασία. Παρόντα ήταν σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ: Ο Πρόεδρος Ευθύμιος Αποστολόπουλος, η Αντιπρόεδρος Ελένη Θανοπούλου, η Γραμματέας Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο ταμίας Ιωάννης Στ.Βέργος, και τα μέλη Αθανάσιος Παπαθεοδώρου,Ιωάννης Ν. Βέργος, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Ανδρ. Αντωνόπουλος και πολλά από τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδος επικεφαλής ομάδας ορειβατών. Παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας και Δήμαρχος Τρικολώνων κ. Γεωρ. Μπαρούτσας, ο Δήμαρχος Λαγκαδίων και μέλος του Δ.Σ της ΤΕΔΚΑ κ. Ευστ. Κούλης και ο Δημ. Σύμβουλος Δήμου Ηραίας κ. Αθαν. Μπόρας. Επίσης αντιπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων των χωριών του Φαραγγιού της Γκούρας και τοπικών συμβουλίων. Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων που ήρθε ύστερα από πρόσκληση του Ομίλου, απεχώρησε γρήγορα λόγω της ματαίωσης της πεζοπορίας εξ' αιατίας του άσχημου καιρού.
Η Αντιπρόεδρος του ΔΣ και Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Ηραίας Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, ανέφερε ότι έγινε στον Αγιοδημήτρη η παράκληση και αρτοκλασία και αναφέρθηκε στα δυο θέματα που θα αποτελούσαν το κεντρικό νόημα της εκδήλωσης: α) Ιστορική αναφορά στο χωριό Αρτοζήνος με ομιλητή το Πρόεδρο κ. Ε. Αποστολόπουλο. β)Ανάπτυξη του θέματος «Στανοτόπια του Αρτοζήνου» αφιερωμένο στην ανάμνηση του γεγονότος της μεταφοράς των κοπαδιών των παλιών τσελιγκάδων από τα χειμαδιά στον Αρτοζήνο κατά την περίοδο της άνοιξης με ομιλήτρια τη Γραμματέα Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή.
Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Ευθύμιος Αποστολόπουλος ο οποίος μίλησε για την ιστορία του μαρτυρικού χωριού «Αρτοζήνος» που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους κατά πάσα πιθανότητα το 1750. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος είπε «ότι σε Οθωμανικό κατάστιχο της περιόδου 1566-1574 αναφέρεται ανάμεσα στα 249 χωριά του Δήμου Καρύταινας το χωριό Αρτοζήνος με 132 σπίτια μη Μουσουλμάνων, 39 άγαμους μη Μουσουλμάνους και έσοδα 10.724 άσπρα. Σύμφωνα με διηγήσεις των παππούδων μου μοναδικός επιζών από το ξεκλήρισμα των κατοίκων του Αρτοζήνου ήταν ένα παιδί που το έσωσαν και το περιέθαλψαν ο Αθ. Στρίκος και η οικογένεια Τρουπή στη Σφυρίδα, αργότερα εγκαταστάθηκε στο Λυκούρεση και έγινε ο γενάρχης των Κομνηνών».
Ο Όμιλος θέλοντας να τιμήσει τους απογόνους του μοναδικού διασωθέντος από το χαλασμό του χωριού Αρτοζήνος απένειμε ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ πλακέτες στους :

Νικόλαο Κομνηνό, Αθανάσιο Κομνηνό και Δημήτριο Κομνηνό από το Λυκούρεση.
Τα τιμητικά βραβεία απένειμαν κ. Ευθ. Αποστολόπουλος, κ. Αθ. Μπόρας και ο κ. Ανδρ. Αντωνόπουλος. Ο κ. Μπόρας συνεχάρη τον Όμιλο και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Δήμου Ηραίας. Ο κ. Αντωνόπουλος δήλωσε για άλλη μια φορά συμπαραστάτης στις προσπάθειες του Ομίλου και τόνισε την ομορφιά του φαραγγιού της Γκούρας.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε το δεύτερο θέμα της εκδήλωσης από τη κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή που ξεκίνησε την ομιλία της από την Ελληνική Μυθολογία και το θεό Πάνα, το ποιητή του βουνού και της στάνης Κ.Κρυστάλλη, περιέγραψε με λίγα λόγια την ζωή των τσοπάνηδων στον Αρτοζήνο, τα πανηγύρια του Αγ.Γεωργίου και κατέληξε με σκέψεις για το μέλλον της περιοχής. Θέλοντας ο Όμιλος να τιμήσει τους λίγους εναπομείναντες «ποιμένες της Αρκαδίας» απένειμε σε τρεις τσοπάνηδες της περιοχής του Αρτοζήνου ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ πλακέτες, τιμώντας στο πρόσωπο τους όλους τους τσοπάνηδες γύρω από το Φαράγγι της Γκούρας. Οι τρεις κτηνοτρόφοι που τιμήθηκαν ήταν: ο Ιωάννης Κ. Ρουσιάς από του Σέρβου, ο Απόστολος Μπράβος από Άγιο Αθανάσιο(Μαλάσοβα) και ο Ευστάθιος Καγιούλης από τα Λαγκάδια. Τις τιμητικές πλακέτες απένειμαν: ο Πρόεδρος ΤΕΔΚΑ κ. Γ. Μπαρούτσας, ο Δήμαρχος Λαγκαδίων Ευστ. Κούλης και η Δημ. Σύμβουλος Ηραίας κ. Ε. Θανοπούλου-Χριστοπούλου. Ο κ. Μπαρούτσας τόνισε για άλλη μια φορά την συμπαράσταση του στον Όμιλο και τις προσπάθειες που κάνει και πρόσθεσε ότι έχει ήδη δρομολογήσει τη σηματοδότηση του φαραγγιού ύστερα από την επίσκεψη του ΔΣ στο γραφείο του στη Τρίπολη και την παράλληλη επαφή και συνεργασία με το Δήμο Ηραίας. «Αυτός ο τόπος δεν μας χρωστάει, του χρωστάμε» πρόσθεσε. Ο κ. Κούλης έδωσε συγχαρητήρια στον Όμιλο για την δραστηριότητα του. Η κ. Θανοπούλου δήλωσε ότι χαίρεται που βραβεύει ένα νέο άνθρωπο που έμεινε στη περιοχή και ασχολείται με τη κτηνοτροφία.
Από τα τιμώμενα πρόσωπα, ο κ. Ιωάννης Κ. Ρουσιάς, εκπαιδευτικός, που με την οικογένεια του διατηρεί κοπάδι με πρόβατα ακολουθώντας την παράδοση του πατέρα του και του παππού του, ευχαρίστησε τον Όμιλο για την πρωτοβουλία που είχε, να τιμήσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής και είπε: «Είναι πρωτότυπη η κίνηση που έκανε ο Όμιλος «ΓΚΟΥΡΑ». Συνήθως τιμητικές πλακέτες απονέμονται σε άτομα με αξιώματα και ήταν ευχάριστη έκπληξη για μας που κάποιος μας θυμήθηκε και μας τίμησε. Με πολλή συγκίνηση αφιερώνω το τιμητικό βραβείο στο πατέρα μου και στο παππού μου που ήταν από παράδοση τσελιγκάδες».
Μετά την ανάπτυξη των ομιλιών ακολούθησε γεύμα στον ίδιο χώρο με ψητά αρνιά, σαλάτες, τυριά και άλλα παραδοσιακά φαγητά. Ο Όμιλος είχε αναλάβει κατά μεγάλο μέρος τα έξοδα του γεύματος δηλαδή: τα 4 αρνιά από το σύνολο των 8, ψηστικά, σαλατικά, αναψυκτικά και υλικά σερβιρίσματος. Γι’ αυτό είχε ορίσει τη συμμετοχή στο γεύμα 10 € κατ’ άτομο. Όμως υπήρξαν και προσφορές.
Το ΔΣ του Ομίλου ευχαριστεί τον κ. Ιωάννη Κ. Ρουσιά από Σέρβου που πρόσφερε ένα αρνί, τον κ. Απ. Μπράβο από Μαλάσοβα που πρόσφερε δυο αρνιά, τον κ. Ευστ. Καγιούλη που πρόσφερε ένα αρνί και τον κ. Μανιάτη από τα Λαγκάδια που πρόσφερε το ψωμί, το τυρί και το κρασί. Επίσης ευχαριστεί όλη την οικογένεια του Ιωάννη Κ. Ρουσιά (τη σύζυγο του Βάσω, τα παιδιά του Κώστα, Δημήτρη, Νίκο, Μαρία και τη νύφη του Τζένη) που προσέφεραν παραδοσιακά φαγητά στο γεύμα και βοήθησαν στο σερβίρισμα καθώς και σε άλλες εργασίες. Ακόμα ευχαριστεί την κ. Έφη Γεωργοπούλου(από Λυσσαρέα και Κοκκινοράχη) και τη κ. Γιάννα Μπράβου από Μαλάσοβα που βοήθησαν στο σερβίρισμα καθώς και τον κ. Νίκο Αρ. Τρουπή από Σέρβου για τη μικροφωνική εγκατάσταση.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με επιλεγμένα αρκαδικά δημοτικά τραγούδια που απόλαυσαν οι εκδρομείς και χόρεψαν με πολύ κέφι και μεράκι στη πλατεία του χωριού ως το απόγευμα. Κάποιοι τραγούδησαν κιόλας όπως ο μόνιμος κάτοικος του χωριού Λυκούρεση κ. Ρούτουλας που τραγούδησε ένα σπάνιο δημοτικό τραγούδι και ο Ιωάννης Κ. Ρουσιάς ο οποίος, όντας εκπαιδευτικός και επομένως κατανοώντας πλήρως το πνεύμα της εκδήλωσης και την αξία των δημοτικών τραγουδιών στην μεταφορά της λαογραφίας και της παράδοσης, είπε δυο μοναδικά δημοτικά τραγούδια που τραγουδούσαν παλιά οι τσοπάνηδες στις πλαγιές του Αρτοζήνου από τα οποία αντλεί κανείς πληροφορίες για τη ζωή τους. Σιγά-σιγά οι εκδρομείς αποχώρησαν πολύ ευχαριστημένοι παρά την τροποποίηση του προγράμματος και παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν λόγω του άσχημου καιρού.
«Ουδέν κακό αμιγές καλού» διδάσκει το αρχαίο ρητό και έτσι έγινε και στην εξόρμηση του Ομίλου στις 15/5/2010 όπου δεν πραγματοποιήθηκε μεν η εκδήλωση πάνω στο βουνό Αρτοζήνος όπως προγραμματίστηκε αρχικά, αλλά για λίγες ώρες ζωντάνεψε ένα μικρό χωριό του Φαραγγιού της Γκούρας, το Λυκούρεση, με επισκέπτες, τραγούδια και χορούς.
Το ΔΣ του Ομίλου «ΓΚΟΥΡΑ» εκφράζει τις ευχαριστίες του στο Δήμο Ηραίας για την βελτίωση του χωματόδρομου που οδηγεί στο βουνό Αρτοζήνος, για την παροχή των τραπεζοκαθισμάτων και τη διάθεση συνεργείου για το άνοιγμα του μονοπατιού στο τμήμα του Φαραγγιού που θα γινόταν η πεζοπορία


ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου